Кури, яких стрижуть, і павичі: волинянин на пенсії розводить екзотику

Кури, яких стрижуть, і павичі: волинянин на пенсії розводить екзотику

У Ківерцях Микола Музичук понад 10 років вирощує екзотичних птахів.

Господар годує їх збалансованими кормами, вчасно робить щеплення, дає вітаміни. Про це пише ІА Волинські новини.

«Моє захоплення починалося із розведення курей. Тоді я ще працював, вільного часу було мало. Іноді порати птаство доводилося дружині. А коли вийшов на пенсію, розширив поголів’я і доглядаю улюбленців сам», – розповів волинянин.

Серед господарства Миколи Музичука є голуби, павичі, фазани, мускусні качки, кури пухові та китайські кохінхіни, тетри й араукани. Є маленькі бентамки.

«Кокінхіни – м’ясні кури. Тетри – гарні несучки. Бентамки сумлінно висиджують яйця фазанів. У пухових курочок замість пір'я – пух, а на лапках не по чотири, а по п’ять пальців. Шовкових курей стрижуть, як овець. Араукани несуть синьо-зелені яйця, у яких дуже яскравий жовток, без холестерину», – розповідає господар.

Курчата арауканів були затребувані навесні. У Миколи Музичука їх купували птахівники з Нововолинська, Хмельницького, Одеси, Вараша, Львова, Києва. Не менш популярні серед птахівників-любителів і голуби-якобинці, у яких пір’я на голові спрямоване вперед. Пара якобинців коштує понад півтисячі гривень.

Від індиків ківерчанин відмовився, як і від перепілок. Каже, перепілки дуже теплолюбні птахи, інакше не нестимуться. А на обігрів треба чималі кошти. Інша справа – мускусні качки. Вони не літають, голосно не кричать, невибагливі до їжі й не потребують водойми.

Птахам пан Микола щодня згодовує відро зернової мішанки з пшениці, вівса, кукурудзи. У теплу пору року птиця їсть зелену кропиву та молочай. Улітку робочий день господаря починається о шостій ранку. Взимку – як розвидниться. Щоб не ризикувати, на зиму пан Микола зводить поголів’я до мінімуму.

Микола Музичук мріє, щоб на Волині з’явилася асоціація птахівників. Адже любителів екзотичного птаства в області вистачає. Ентузіасти зустрічаються першої неділі кожного місяця в Ковелі, обмінюються досвідом. Їм бракує порад кваліфікованих ветеринарів, адже такі фахівці у селах переважно лікують свиней і ВРХ. У містах – котів і собак. Тому птахівники шукають потрібну інформацію в інтернеті, або ж телефонують один до одного.



 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Очікують на сенсації: у Луцьку відкриють старий вхід у підземелля
Наступна новина Лучанин відкрив онлайн-бібліотеку. Книги у ній можна почитати за 20-70 гривень
Останні новини
Схожі новини