Волинян запрошують добувати «живий вогонь» на Вінниччині

Волинян запрошують добувати «живий вогонь» на Вінниччині
Фестиваль «Живий Вогонь» на Вінниччині

Одинадцятий рік поспіль на Вінниччині проходить міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий Вогонь».

Його особливість — святкування Купайла за старим стилем, тобто в дні літнього сонцестояння, коли день найдовший, а ніч найкоротша. 

На фестивалі можна поринути в атмосферу давніх слов’янських звичаїв, розваг та магічних обрядів, навчитися древнім ремеслам, познайомитися з представниками різних народів, спробувати себе в козацьких бойових розвагах, пошукати кохання біля купальського багаття.

Чим дивуватиме «Живий Вогонь» 22 червня?

Гостями —  представниками європейських народів (поляків, білорусів, литовців, та ін.), українських етнічних груп (гуцулів, бойків, лемків, опілян), а також представниками національних меншин. Усі вони презентують свої звичаї, пісні, танці, одяг, мову, з ними можна буде поспілкуватися, потоваришувати або принаймні сфотографуватися.

Традиційним обрядом Подільського Купайла, у якому візьмуть участь всі учасники фестивалю. Учасники древнім способом видобуватимуть з дерева живу іскру купальського вогню та запалюватимуть багаття.

Познайомитись з автентичними ремеслами можа буде на виставці “Культура мого народу”.

На фестиваль завітають всесвітньо відомі хортицькі козаки та продемонструють свою майстерність вправлятись зі зброєю - шаблями, луками, батогами та гарматами. Гості фестивалю зможуть побачити неймовірну кількість козацьких бойових мистецтв, які сьогодні почали відроджуватись, від майстрів Запорозького Спасу. Змусять перехопити дух кам’янець-подільські козаки-характерники, коли ходитимуть по вогняній дорозі та танцюватимуть на битому склі.

Зі славними козаками та дівчатами у купальських віночках можна буде сфотографуватись на  тематичних локаціях в українському автентичному стилі. Вперше на фестивалі - “Галявина Вогню”, “Галявина Води”, “Там де цвіте папороть”, “Галявина щастя”, “Галявина поцілунків”, “Галявина врожаю та достатку”, “Козацька Січ”,  “Дівоче щастя”.

В рамках фестивалю відбудеться тематичний воркшоп “Культурна спадщина як джерело розвитку громади”, де голови громад отримають корисну інформацію  від організаторів успішних проектів.

Хедлайнер фестивалю — відомий рок-гурт KOZAK SYSTEM. Свою участь також вже підтвердили рок-гурти “Не лізь, бо вб’є”, “Толока”, “Пан Карпо” та “Медовий Полин”.

Традиційно опівночі, після драйвового концерту, відбудеться видовищне вогняне шоу.

Всі охочі зможуть отаборитися на територію фестивалю з наметами та долучитися до вечірньої ватри напередодні фестивалю, поспівати та потанцювати.

Після основної частини фестивалю можна також лишитися в парку з наметом, аби вранці потрапити на одну з захоплюючих екскурсій по колоритних Якушинцях.

Коли: У найдовший день року – 22 червня.

Де: у с. Якушинці (5 км від Вінниці), з 12:00 і до півночі!

Організатор — Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна

Фестиваль реалізовано за підтримки Українського культурного фонду та Вінницької обласної державної адміністрації.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Набори для лабораторних аналізів і тестів
Наступна новина Представник Зеленського пообіцяв за два дні віддати борги волинським шахтарям
Останні новини
Схожі новини