Ліс знищують короїди і …закони

Ліс знищують короїди і …закони

У лісах Волині зокрема й України загалом активізувалися короїди: зміна клімату сприяє їх плодючості і активній «роботі». Проблема ця глобальна і властива не лише в Україні. Але лише у нас боротися з короїдом заважають …закони.

Днями про це говорили у Києві на міжнародній конференції щодо стану хвойних лісів. Науковці, профільні спеціалісти, практики з 5 країн обмінювались досвідом подолання проблеми всихання дерев. Про це йдеться в сюжеті Сфери-ТВ.Луцьк

Через активність короїда дерева всихають: шкідник їх просто знищує. Така проблема є практично в усьому світі, але в Україні вирішується чи не найповільніше. Усе через недосконалі закони.

Вражений ліс уже не вилікуєш, його треба вчасно зрубувати, аби уціліли сусідні насадження. Але українським лісівникам це зробити не просто: крім лісгоспів, санітарні заходи погоджують фахівці лісозахисного підприємства, представники громади. А на об’єктах природо-заповідного фонду законодавство дозволяє проводити лише вибіркові санітарні рубки і лише за погодженням фахівця Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Крім цього, з 1 квітня по 15 червня, коли відбувається активний виліт шкідників, триває так званий «сезон тиші». У цей період законодавець дозволив проводити рубки головного користування, тобто забирати стиглий ліс, а санітарні заходи – під забороною.

На згаданій вище конференції прийняли резолюцію, у якій прописали удосконалення програм моніторингу лісів та своєчасного інформування про зміни їхнього стану.  Учасники конференції вважають за необхідне шукати донорів та гранти для того, аби закупити необхідне обладнання для лісництв.

Та найважливіше - проситимуть Кабінет Міністрів України ініціювати питання щодо внесення змін і доповнень стосовно оперативного прийняття управлінських рішень, спрямованих на локалізацію осередків всихання та формування біологічно стійких насаджень.

«Резолюцію прийняли на рівні двох національних академій. Це достатньо високий рівень для того, щоб на нього звернули увагу як представники виконавчої влади, так і представники законодавчої влади» - заявив заступник голови Держлісагенства України Володимир Бондар.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Профспілкам пообіцяли у червні переглянути тарифи на розподіл газу
Наступна новина Як осідлати дракона: Мodern-Eхро грандіозно відсвятувала День компанії
Останні новини
Схожі новини