Лише створення ОСББ проблем будинку не вирішить: як у Луцьку платити за тепло удвічі менше

Лише створення ОСББ проблем будинку не вирішить:  як у Луцьку платити за тепло удвічі менше
Частину бадинку на Федорова, 5 у Луцьку вже утеплено

Ці лучани відмовилися від послуг ЖЕКу не так давно. Адже тут створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку півтора року тому, у травні 2019-го. Тож люди ще не забули, як їм раніше надавали послуги, і бачать, що вони мають тепер. Порівнюють і вартість, і якість.

Однак наголошують, що справа не лише у появі ОСББ. Вагома частина успіху в діяльності об’єднання – керівник, який знає усі нюанси справи та відповідально ставиться до роботи.


Цій багатоповерхівці уже 30 років. Панельний будинок, яких десятки в Луцьку. Історія типова: звели, здали і закріпили за ЖЕКом. Тож за десятиліття експлуатації там лише зробили косметичний ремонт під’їздів. І то, як уточнюють місцеві, не за кошти, які вони сплачували за утримання будинку. На матеріали люди скидалися, а ЖЕК лише прислав людей, щоб побілили-пофарбували.

Час минав, у Луцьку вже створювалися і діяли ОСББ. Чимало з них – доволі успішно. І можна було уже вживу переконатися, що там, де є господар, реально для людей створити не лише комфорт і затишок, а й красу. Тож і на Федорова, 5, вирішили діяти. А очолити новостворене об’єднання співвласників багатоквартирного будинку запропонували Георгію Давидюку. Бо той вже мав кількарічний досвід такої діяльності управління ОСББ, мешканці яких на собі відчули переваги впровадження змін.

Літо-2019 на Федорова, 5, було, так би мовити, спекотним для правління об’єднання. Будинок одразу ж став учасником кількох енергоощадних програм.

Наприклад, встановили індивідуальний тепловий пункт, який контролює подачу тепла так, аби його мешканцям створювалися комфортні умови (тобто температура повітря в опалювальний сезон у квартирах коливається у межах 21-22 градусів за Цельсієм), і лічильник. Однак усе це – за програмою «Теплі кредити». Тож дуже витратна у фінансовому плані ініціатива не стала непосильним тягарем для людей: 30% від загального кошторису оплатила міськрада, а відшкодування у межах 40% від вартості матеріалів прийшло із державного бюджету.

За тією ж програмою «Теплі кредити» вже 2020 року в будинку в усіх під’їздах замінили 36 вікон і 40 дверей на енергозберігаючі п’ятикамерні. І, знову ж таки, отримали відшкодування загалом у межах 70% і від Державного фонду енергоефективності, і від міськради.

У 2020-му правлінню ОСББ вдалося залучити і кошти програми «70 на 30». За них, вирізавши всі старі труби опалення і гарячої води як у підвалі, так і на горищі, поставили нові – поліпропіленові утеплені. Також за гроші ОСББ замінили труби між під’їздами, бо ті були гнилі.

ще 2020-й саме для цього будинку став успішним у плані залучення коштів за програмою «Енергодім» Фонду енергоефективності. Бо ОСББ встигло потрапити у перші 500 учасників програми, які отримають підвищений грант Фонду у розмірі 70% загальної вартості проекту, ще 10% вартості – відшкодовує міськрада. Тож мешканцям роботи, що зроблять їхній дім ще більш енергоефективним та гарним, вартуватимуть 20% від загального кошторису.

До слова, зараз майже половина фасаду вже утеплена. І хоч роботи тривають, будинок уже виділяється гарним сучасним видом на фоні інших багатоповерхівок.

За усіма цими змінами – реальні цифри, які може відстежити і порівняти із загальною картиною по Луцьку кожен мешканець ОСББ. На Федорова, 5, залежно від місяця, платять удвічі-втричі менше за опалення від тарифу по місту.

Наприклад, у жовтні різниця була у три рази (4 гривні за метр квадратний проти 12). А у листопаді, коли загальноміський тариф становив понад 33 гривні за «квадрат», тут платили 16 гривень. Тож лише за один опалювальний сезон кожна родина економить кілька тисяч гривень.

Комплексний підхід, який вдалося втілити керівництву об’єднання, тішить переважну частину мешканців будинку. На запитання, чи відчувають зміни, люди розповідають чимало. Хоча й представлятися не хочуть – попри все перераховане, є серед членів ОСББ і незадоволені, і боржники. А вступати з ними у дискусію, як переконують у розмові, немає сенсу. Якщо їх ремонти-благоустрої чи платіжки не переконали, то слово точно не подіє.

«У мене є з чим порівняти, – розповідає лучанка, яка вже не один десяток років мешкає на Федорова, 5. – Буквально на сусідній вулиці живе моя близька родичка. І в її будинку теж створили ОСББ. То хоч той чоловік, хто його очолив, – колишній працівник ЖЕКу, у нього нічого не клеїться. Ну не кипить робота так, як у нас».

З нею згідні й інші мешканці. Вони переконують, що значна частина успішної діяльності їхнього об’єднання – то заслуга Георгія Давидюка. Це і залучення коштів за різними програмами, і якість надання послуг із прибирання чи поточного ремонту, і робота на перспективу (як, наприклад, внесення прибудинкової території до переліку тих, де благоустрій зроблять цьогоріч).

«Хай, наприклад, ми вклали кошти на початку, як на ІТП складалися, – але вони вже у перший місяць окупилися», – переконують місцеві.

«Хай там що – але як толковий голова, то зміни видно і відчутно по гаманцю. Він контролює процеси, гроші залучає, у платіжках ціни в рази менші від інших бачимо. У нас є господар, до якого можна звернутися. Прийде сантехнік – і питання вирішить. Так само – електрик. Зараз хай кошти на утримання і трохи більші йдуть, ніж свого часу ЖЕК брав, але бачимо роботу. Тим паче, що тоді теж доплачували, як виникали проблеми, тільки у кишеню майстру. Тож, як будете писати, що ОСББ – то добре, не забудьте додати: дуже залежить від голови, дуже», – наголошують на прощання.

…Теплі і гарні фасади ніби аж позують для фото. Це ілюстрація не так до цього утеплення, як загалом до тези, що насправді усе – в наших руках. Бо хоч новини від уряду знову невтішні – ціни на газ та інші послуги тільки зростатимуть, у людей, які готові самі змінювати власну реальність на краще, перспектива є. Треба лише не чекати, що хтось щось підсобить, а почати діяти самим. Як це у травні 2019-го зробили мешканці будинку на Федорова, 5, створивши ОСББ та довіривши його управління людині із досвідом успішного втілення реформ у сфері житлово-комунального господарства.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як змінюється «Супернова»? ПОГЛЯД ІЗ ЛУЦЬКОГО ЗАМКУ
Наступна новина За добу в Україні 3 776 хворих на COVID-19, одужало понад 14 тисяч людей
Останні новини
Схожі новини