Лучани отримуватимуть нові платіжки за воду

Лучани отримуватимуть нові платіжки за воду

Уже в листопадових платіжках за послуги централізованого водопостачання та водовідведення мешканці луцьких багатоповерхівок отримають нові розрахунки. Цього вимагає чинне законодавство.

Про це під час засідання круглого столу щодо правових аспектів нарахування за послуги централізованого водопостачання та водовідведення в багатоквартирних будинках розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, повідомляє Луцька міська рада.

За новим законодавством люди мають платити за фактично спожиті послуги. На сьогодні усі правові підстави для реалізації цього законодавства у Луцьку є.

Віктор Гуменюк навів три приклади нарахування та розрахунку за спожиту послугу з постачання в будинки води:

«Є будинки з телеметрією, які повністю диспетчеризовано в частині обліку, де автоматично відбувається взяття показників загальнобудинкового та поквартирного обліку. Лічильники захищені від стороннього впливу, там відсоток небалансу дуже невеликий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чому вимкнення електроенергії в Луцьку - таємниця під сімома замками?» - депутат

Якщо в будинку тільки загальнобудинковий лічильник і немає жодного квартирного лічильника, загальнобудинковий показник ділять на кількість усіх мешканців, які проживають у цьому будинку, та залежно від того, скільки людей зареєстровано у кожній квартирі виставляють платіж.

Якщо ж в будинку є загальнобудинковий та усі квартирні лічильники, то нарахування відбуваються так: до показників квартирного лічильника, до обсягів споживання має бути розподілений небаланс. Його розподіляють пропорційно обсягу споживання на квартиру. У цьому випадку відбувається справедливий розподіл, тому що якщо людина спожила 10 кубів, а хтось один куб, то цей небаланс розподілиться пропорційно до споживання.

Є ще варіант, коли в багатоквартирному будинку встановлено загальнобудинковий лічильник, але не у всіх мешканців є квартирні лічильники. Тут нарахування відбувається так: люди, які мають квартирні лічильники, –  платять за показниками лічильника, а весь небаланс вважається спожитим тими людьми, які не користуються індивідуальними лічильниками. Відповідно небаланс розподіляють на кількість тих людей, які зареєстровані в квартирах. Зараз є ситуації, коли люди швидко встановлюють лічильники. І є моменти, коли в одній квартирі не встигли встановити засіб обліку, тоді весь небаланс, а це десь 180-200 кубів води, нараховують цій людині. І юридично це нарахування є правильним».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Коли в системі низький тиск, знайомтесь з сусідами і ходіть до них по воду», - луцький мер

Найчастіше небаланси виникають внаслідок несвоєчасного або некоректного подання споживачами показників лічильника; через втручання або порушення в коректність вузлів обліку; різну метрологічну похибку між загальнобудинковим та квартирними вузлами обліку; відсутність доступу до квартирних вузлів обліку.

Найбільш проблем буде з емоційним станом людей, які почнуть отримувати небаланси у платіжках. Вони вважають, що це не їхнє, а чиєсь, кажуть у водоканалі. Втім, згідно з Законом України «Про особливості управління багатоквартирним будинком», є концепція, що усі люди відповідають за будинок, тому повинні нести солідарну відповідальність.

Вже зараз у водоканалі та його дочірньому підприємстві EVODA спеціалісти готуються до великої кількості звернень громадян щодо нових нарахувань. Втім, запевняють, що допоможуть кожному, адже це дуже важливе питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вуличні колонки не допоможуть лучанам, коли нема світла


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Любешівщині під час пожежі загинули двоє людей
Наступна новина У Луцьку зіткнулися три автівки
Останні новини
Схожі новини