Луцьк через боржників може залишитися без гарячої води

Луцьк через боржників може залишитися без гарячої води

Керівництво найбільшого комунального підприємства Луцької громади ДКП «Луцьктепло» відкрито заявляє, що десятки тисяч лучан можуть залишитися без такої послуги, як гаряча вода. Через борги держави та населення і тарифні рамки під час повномасштабної війни підприємству можливо доведеться відмовитися від гарячого водопостачання щонайменше тимчасово.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проєкту «Медіаграмотність у регіонах України» поспілкувався із директором підприємства, щоб зрозуміти, чому виникла кризова ситуація.

«У межах Луцька на сьогодні майже 55 тисяч споживачів теплової енергії, тобто фізичних та юридичних осіб, які платять за опалення. Із них 41 тисяча отримують гарячу воду як комунальну послугу. Якщо подивитися на загальну статистику, вчасно платять 94% споживачів. Проте навіть борги решти 6% становлять критично важливу суму для підприємства», – каже директор «Луцьктепла» Іван Скорупський.

«Справно платять за ці послуги близько 94%. І ось ця недоплата в масштабах міста – це шалена сума насправді. Населення боргує підприємству за гарячу воду та за теплову енергію сумарно 183 мільйони гривень. В умовах війни за цей опалювальний період приріст заборгованості становив близько 30 мільйонів гривень. Усе це не дає нам можливості розрахуватися за газ. І в цьому найголовніша проблема», – пояснює Скорупський.

Щоб зрозуміти, наскільки великі такі суми в масштабах підприємства директор розповідає про заплановані витрати на цьогорічну заміну зношених мереж:

 «Наприклад, ми у цьому році запланували замінити 3,4 кілометра теплових мереж. Це коштує на сьогодні до 20 мільйонів гривень. Тобто ви можете пропорційно порахувати, що могла би покрити така сума».

Ще одним боржником перед підприємством є держава. Справа у тому, що згідно із законом, ухваленим Верховною Радою України у серпні 2022 року, до кінця воєнного стану накладений мораторій на підняття тарифів на комунальні послуги. Тож сьогодні тарифи, за якими споживачі платять за тепло і гарячу воду, для «Луцьктепла» збиткові.

«Тарифи, які встановлені для «Луцьктепла», затверджує Луцька міська рада. На сьогодні тарифи, за якими ми виробляємо теплову енергію, для нас є збитковими. Рівень покриття тарифом собівартості становить 80%. Насправді під час повномасштабної війни діють тарифи, які були у лютому 2022-го. Але за цей час шалено зросла вартість енергоресурсів, зокрема найбільше зросла вартість електричної енергії і пального», – каже директор підприємства.

Різницю між тарифом і собівартістю зобов’язалися покрити із державного бюджету, проте таку компенсацію «Луцьктепло» фактично не отримало.

«Держава на сьогодні не платить. Але щоквартально ця різниця у тарифах визначається. Станом на сьогодні вона становить 98 мільйонів гривень. Але це не ті кошти, які будуть на рахунках підприємства. Вони відразу транзитом потраплять на рахунки НАК «Нафтогаз України» тому, що ми не доплачуємо туди. Але загалом 98 мільйонів, які винна держава, і 30 мільйонів приросту боргу – це ті суми, яких нам цілком достатньо, щоб розрахуватися із поточними боргами», – визнає директор підприємства.

«Луцьктепло» не обмежується простими закликами споживачів гасити борги та вчасно платити за комунальні послуги. Із початку 2022 року проти злісних неплатників почали претензійно-позовну роботу. Тобто підприємство подає в суд, а виконавча служба за рішеннями судів примусово стягує борги. Або ж боржники звертаються до «Луцьктепла» за укладанням договорів реструктуризації боргу. За цим договором вони платять третину боргу одразу і решту орієнтовно протягом року. 

Як звітують на підприємстві, із лютого 2022-го до травня 2023-го 105 споживачів пішли на укладення таких договорів і заплатили 2,8 мільйона гривень. Також до укладання договорів реструктуризації боржники сплатили 1,1 мільйона основного боргу та 236,8 тисяч гривень судового збору.

«З початку 2022 року ми почали активну претензійно-позовну роботу. З цього часу вже маємо 72 мільйони, на які вже є рішення судів. До кінця 2024 року плануємо добитися рішень судів для 100% боржників. Далі справа за виконавчою службою. Під час повномасштабної війни вони мали певні обмеження в роботі, були обмеження на стягнення коштів із зарплат, пенсій тощо. Зараз ці всі обмеження зняли і виконавча служба активніше почала працювати. Ми це одразу відчули, бо споживачі почали звертатися щодо реструктуризації боргів. Але закликаємо не дотягувати до того часу, коли вже доводиться займатися реструктуризацією», — розповідає Іван Скорупський.

Ще одним джерелом підтримки для «Луцьктепла» стала допомога від іноземних партнерів. Зокрема труби та техніку вони отримали від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проєкту енергетичної безпеки. Також насоси та інше обладнання для підприємства пожертвувала Ґданська Фундація із Польщі.

«Є відповідні регламентні роботи, які треба провести і на котельнях, і на теплових мережах. Щоб це зробити, підприємство отримало в цьому році велику матеріальну допомогу від USAID (Американська Агенція міжнародного розвитку, — ред.) за проєктом енергетичної безпеки. Нам надали велику протяжність труб, запірну арматуру, інше обладнання і транспортні засоби, які ми використовуємо для ремонту і оновлення мережі. Також сподіваємося ще отримати 7,5 кілометра попередньо ізольованих труб від USAID», — розповідає директор підприємства.

Тим не менш, при нинішніх умовах доля постачання гарячої води лежить у руках споживачів, адже кожна недоплата позбавляє «Луцьктепло» необхідних коштів. У той же час питання зростання тарифів до рівня рентабельності поки не обговорюють, чітких строків оплати боргу з боку держави також немає.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На війні загинув Захисник з Нововолинської громади
Наступна новина Стало відомо про загибель на війні ще одного Героя з Волині
Останні новини
Схожі новини