Луцьке підприємство перероблятиме кавову гущу на біодобрива

Луцьке підприємство перероблятиме кавову гущу на біодобрива

Луцьке підприємство «Пастернак» вироблятиме біодобрива із кавових відходів, що будуть надходити з п’яти автозаправних комплексів WOG у Луцьку.

Про це повідомили у мережі автозаправних комплексів WOG.

«Компанія WOG, яка теж розпочала свою історію з Луцька, запускає наступний проєкт на базі власної екоплатформи «До природи з добром»: переробку кавової гущі на сучасне органічне добриво – біогумус», – інформують у компанії. 

Партнером цієї ініціативи від Wog стала луцька компанія «Пастернак», що з 2017 року виробляє біодобрива на власній базі. Тепер вся кавова гуща, яка залишиться від приготування кави на п’яти АЗК в Луцьку, буде спрямовуватися на підприємство «Пастернак».  

«В Україні наразі існує велика проблема з утилізацією органічних відходів – їх заборонено вивозити на смітники, але цією забороною нехтують майже усюди. Ані держава, ані місцеве самоврядування не можуть запропонувати дієвого способу утилізації органіки, при тому, що екологічна ситуація всієї країни щодня стає дедалі важчою.

Саме тому ми запустили проєкт з утилізації кавової гущі. Наразі для переробки на біогумус ми збираємо відпрацьовану кавову гущу на п’яти АЗК у Луцьку. Згодом плануємо географічно розширити цей проєкт», – каже куратор ЕКО-платформи Wog та директорка з комунікацій Олена Осипчук.

Відпрацьовану кавову гущу перероблятимуть на біогумус з використанням каліфорнійських черв’яків.

«Вони переробляють зіпсовані овочі та фрукти, залишки готової їжі, скошену траву та опале листя, картон, паперовий посуд і ще багато іншого – всі ті відходи, що при неправильній утилізації створюють екологічну катастрофу. Для харчування каліфорнійського черв’яка в основну суміш додають до 10% кавової гущі. За рік усього 2000 черв’яків переробляють в середньому 1 тонну відходів, в результаті чого утворюється 500 л біогумусу», – розповіають фахівці.

«На жаль, сьогодні фермери найчастіше використовують мінеральні добрива та підживки, що негативно впливають на здоров’я людини та руйнують родючість грунту. Проте, коли кількість органічних добрив – у тому числі й біогумусу, – на ринку добрив зросте, ціна його зрівняється з ціною мінеральних добрив. Що, в свою чергу, призведе до його популяризації, в результаті чого овочі, фрукти та ягоди стануть дійсно екологічно чистими продуктами, а земля збереже свою родючість», – коментує важливість цієї ініціативи директор компанії «Пастернак» Сергій Рижков.

Біогумус – це висококонцентроване біодобриво, яке містить в своєму складі унікальний комплекс ґрунтових мікроорганізмів, вітаміни та біологічно активні ферменти, які стимулюють ріст і розвиток рослин. Його використовують для підживлення квітів, фруктових дерев, овочів і газонів, збільшуючи урожайність сільгоспземель на 30-40%.

Раніше Wog в рамках екоплатформи «До природи з добром» запустив два проєкти.

Спільно з українською екокомпанією Blue Ocean Solutions розпочата переробка кавової гущі на екопідстаканники, а також мережа відмовилася від використання пластикових соломинок для напоїв – компанія пропонує їх екологічний аналог.

Крім того, на 34 столичних АЗК WOG встановлено баки для роздільного збору побутових відходів.

Це перший етап проєктів. У планах компанії – розширення географії проєктів на заправках по всій країні.

Довідково 
Мережа автозаправних комплексів WOG нараховує близько 500 об'єктів у всіх областях України. WOG є найбільшою українською монобрендовою мережею АЗС на вітчизняному ринку нафтопродуктів.
Усі нафтопродукти в мережі WOG – виключно імпортного виробництва і відповідають стандарту Євро-5. Поставки здійснюються з найсучасніших нафтопереробних заводів Румунії, Ізраїлю, Греції, Литви, Польщі, Білорусі та інших країн.
Компанія активно розвиває супутні сервіси та послуги, зокрема мережу WOG CAFE і WOG MARKET.
Власники мережі WOG – Степан Івахів, Сергій Лагур, Софія Єремеєва і Роман Єремеєв.
ТзОВ «Пастернак» працює у місті Луцьк з 2017 року. Основним напрямком діяльності компанії є переробка органічних відходів та виготовлення органічного добрива – біогумусу. 

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хто став головою Ковельської районної ради
Наступна новина Вийшов роман Андрія Осіпова «Зґвалтоване кохання»
Останні новини
Схожі новини