Луцький експерт розповів, коли українці зможуть забути про курс долара

Луцький експерт розповів, коли українці зможуть забути про курс долара
Джерело фото: Корреспондент. net

Зростання курсу долара перестане впливати на українців, коли вони вироблятимуть більше товарів самостійно.

Про це розповів доцент кафедри банківської справи Луцького національного технічного університету Микола Дзямулич.

Зауважимо, Міжнародний валютний фонд прогнозує, що у 2019 році курс гривні знизиться до 28,655 за долар, а в 2020 році - до 29,925 грн за долар.

Експерт пояснив, кому падіння курсу гривні не зашкодить, а навпаки – допоможе.

«Насправді немає залежності між зростанням економіки і валютним курсом. Дуже багато країн, щоб забезпечити зростання економіки, навмисно занижують курси валют. Кілька років тому був скандал, коли Китай опустив курс юаня відносно долара. На світових ринках це викликало проблеми, але Китаю не завадило, а навпаки стимулювало економічне зростання», - каже економіст.

«Працює це дуже просто. Якщо гривня буде коштувати менше відносно долара, то підприємства, які працюють на експорт, отримають переваги. Вони матимуть менше витрат, наприклад, на оплату праці. Тому продукт на європейських ринках коштуватиме дешевше, а отже попит на нього буде більшим. Через це зокрема останнім часом росте експорт продуктів сільського господарства», - зазначає Микола Дзямулич.

З його слів, українці залежні від курсу долара, тому що переважно споживають товари іноземного виробництва.

«Наш малий бізнес на 90% - це торгівля. А якби було виробництво, розвивалися б високотехнологічні галузі і нам не довелось купувати за кордоном продукти, які дуже дорого коштують. Змініть цю тенденцію і на курс долара можна буде начхати, тому що він ніяк не впливатиме на вартість товарів», - наголосив Микола Дзямулич.

«Політики довгий час добросовісно виконували бажання населення мати низький курс долара на шкоду економіці. Тоді як досвідчені експерти казали - не треба. Замість того, щоб реформувати економіку, ми стримували долар», - додав він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Під Луцькою тюрмою має бути пам’ятник, – історик Сергій Годлевський
Наступна новина Якою буде погода у Луцьку та області 11 жовтня
Останні новини
Схожі новини