Під Луцькою тюрмою має бути пам’ятник, – історик Сергій Годлевський

Під Луцькою тюрмою має бути пам’ятник, – історик Сергій Годлевський

Краєзнавець та історик Сергій Годлевський вважає, що на місці поховання в’язнів Луцької тюрми необхідно поставити пам’ятник.

Про це він розповів у інтерв’ю «Першому».

Зазначимо, у червні 2017-го біля Луцької тюрми знайшли останки 110 розстріляних у 1941 році в'язнів. 12 жовтня минулого року їх перепоховали на території тюрми біля пам’ятних плит з іменами розстріляних в’язнів.

«Я хотів би, аби оголосили конкурс на спорудження пам’ятника. Не маю на увазі десятки тонн граніту чи бронзи на тому місці. Ні. Це має бути скромно. Але все-таки урочисто», – сказав Годлевський.   

Він додав, що місце поховання в’язнів називає Волинською Голгофою – бо там люди прийняли мученицьку смерть.

«Зі всією повагою, але монастир всього того приміщення не витягує. Воно надто велике. Наша обласна рада мала би прийняти рішення про те, щоб на 1-му поверсі цього приміщення створити музей визвольних змагань. Ми насправді маємо вже дуже багато артефактів. Знаю точно, що десь у Ківерцівському районі під час реконструкції церкви знайшли прапор, є десь на картоні вирізані тризуби. Є багато артефактів з архіву СБУ. Кінець-кінцем мій фотоархів! Все це автентичне. То не стенди. Це все треба показувати», – сказав історик.

Годлевський зазначив, що приходив до секретаря Луцької міської ради Григорія Пустовіта з проханням оголосити конкурс на спорудження пам’ятника.

«Це є нормальна позитивна справа. Вона жодним чином не впливає на будь-яку політичну ситуацію. І хто там не буде при владі, такі речі треба належно пошановувати. А далі, напевне, мала б бути дуже серйозна сума. Але хай вона послідовно втілюється в життя. Тобто якщо монастир належить УПЦ КП, вони мають облаштувати територію», – розповів краєзнавець.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чи облаштують у приміщенні луцького РАЦСу філіал ЦНАП. ВІДЕО
Наступна новина Луцький експерт розповів, коли українці зможуть забути про курс долара
Останні новини
Схожі новини