Луцький експерт розповів, як удвічі менше платити за комуналку

Луцький експерт розповів, як удвічі менше платити за комуналку

Для того, аби зменшити суму у платіжках лучанам рекомендують впроваджувати енергоефективні заходи. Розпочати рекомендують із встановлення лічильника, а найбільш ефктивним є встановлення ІТП (індивідуальний тепловий пункт), який дозволяють зменшити платіжки за тепло вдвічі.

Про це розповів віце-президент Всеукраїнскої Ради голів ОСББ Роман Бондарук в Темі дня на UA:Волинь.

Чоловік зазначив, що питанням енергоощадності потрібно було займатися ще раніше. Найбільш ефективним енергоефективним засобом, як зазначив Роман Бондарук, є встановлення індивідуального теплового пункту. «До того ж  це  і заміна вікон, заміна сходових вхідних дверей. Це дасть змогу зменшити платіжку . Ну і в кінцевому результаті – утеплення всього будинку.Це можна робити в декілька етапів, але найперше потрібно встановити  ІТП. Саме це дасть змогу найбільше економити», – зазначив гість програми.

Процес утеплення рекомендують розпочати із встановлення лічильників. «Це дозволить побачити, скільки ви реально споживаєте. Сьогодні люди  в багатьох будинках, де немає лічильників, навіть не знають за що вони платять», – каже Бондарук.

Чоловік зазначив, що  є міська і державна програма, яка дозволяє відшкодовувати частину тіла кредита для енергоефективних заходів. «Міська програма відшкодовує частину тіла кредиту. Державна програма «теплі кредити»  відшкодовує 30% від  залученого кредиту по матеріалам. Це великі кошти і на сьогоднішній день це, напевно, один із банківських секторів кредитування, який працює для населення», – зазначили в ефері.

«Встановлюючи ІТП ми відразу в цей період будемо економити вдвічі. В минулому році, якщо в будинках, де було встановлено ІТП платили 18-20 гривень за квадратний метр тепла, то в будинках, де немає встановленого пункту –  до 40 гривень. Економили практично вдвічі. Людина економить, коли встановлює ІТП, бо зменшує споживання і плюс кошти відшкодовує держава, і місто. Це виходить така  безкоштовна подача грошей на якийсь період», – наголосив Роман Бондарук.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як Луцьк готується до снігопадів. ФОТО
Наступна новина Митники просять волинян не блокувати рух на автошляху Київ-Ковель-Ягодин
Останні новини
Схожі новини