У 1930-х луцького бізнесмена Кронштейна посадили за недоглянуті будинки

У 1930-х луцького бізнесмена Кронштейна посадили за недоглянуті будинки

Знаменитий луцький бізнесмен Леон Кронштейн загримів за ґрати через те, що тримав у неналежному стані десятки будівель у місті.

Про це пише видання «Хроніки Любарта».

Родина Кроштейнів була однією з найзаможніших у Луцьку наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть. В одній з найпомітніших будівель, зведених за їхній кошт, зараз розташований Медичний коледж.

Будівлі Кронштейнів суттєво відрізнялись від інших, бо власники могли собі дозволити оздобити їх пишно та дорого. Проте даних про життя самого Леона Кроштейна є не так багато.

В одній із польських газет у 1938 писали, що мешканець міста Луцька Леон Кронштейн був ув’язнений до Берези-Картузької – концентраційного табору.

Затримали Кронштейна на відпочинку. Його звинуватили у тому, що побудована ним нерухомість перебувала в антисанітарному та неналежному стані, а це впливало на санітарний та естетичний вигляд центральної вулиці міста Луцька.

Ще одна газета тих часів опублікувала матеріал під назвою «Ув’язнений в Березі Кронштейн був власником 52 «нерухомостей» в Луцьку». Стало відомо, що на час арешту найбагатший лучанин мав 50 років. Його звинувачували за саботаж на різні зауваження, розпорядження, які він отримував від санітарних служб.

Також у матеріалі йшлося, що щомісяця Леон Кронштейн заробляв на луцькій оренді десятки тисяч злотих, а це величезні гроші для 1930-х років, а на рахунках в швейцарських банках у лучанина було 750 тисяч злотих.

Про подальшу долю Леона Кронштейна та його нащадків невідомо.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька телеведуча Наталка Войтович похизувалася купальниками на відпочинку в Єгипті. ФОТО
Наступна новина На Волині засудили шахрая, який обдурив трьох жінок
Останні новини
Схожі новини