Мати поділилася ниркою із сином. У Ковелі зробили унікальну операцію

Мати поділилася ниркою із сином. У Ковелі зробили унікальну операцію
Операція у Ковельському МТМО

У Ковельському МТМО на Волині вперше у Західній Україні провели унікальну трансплантацію від мами до сина. Особливість операції в тому, що донорський орган хірурги взяли лапароскопічно – через маленький розріз.

Про це йдеться на сторінці закладу у фейсбуці.

Пацієнтові – 38 років. Він одружений, має трьох дітей. Останні сім років мав ниркову недостатність. Дуже довго приховував діагноз від мами, аби її не засмучувати. Зізнався, лише коли постало питання про трансплантацію, розповідають медики.

«Надія була на посмертне пересадження. Тож чоловік став на лист очікування спершу до Києва, потім подався в Білорусь. Одначе час минав, а органа все не було. Наступним кроком вже мав стати гемодіаліз. Увесь цей час його організм обходився без «штучної нирки», але стан уже був майже критичним... Зволікати з операцією не можна було. І жінка, як кожна любляча мама, не роздумуючи погодилася віддати орган синові», – ідеться у повідомленні.

До Ковеля родина приїхала наприкінці лютого. Тоді тест на сумісність показав, що мама може стати донором для сина. За місяць підготовки їх взяли в операційну. Забір донорської нирки був лапароскопічним. Потім відбулося і саме пересадження.

«Весь процес тривав до п’ять годин. Донорська нирка запрацювала, коли пацієнт був ще на операційному столі. Це найкращий показник успішності операції», – зауважують медики.

Нині і мама, і син добре себе почувають. Жінка надзвичайно щаслива, що врятувала свою дитину.

«Ми ж тішимося, що не просто можемо повертати українців до повноцінного життя, а й робимо це завдяки сучасним технологіям, які стають все доступнішими нашим пацієнтам», – кажуть у Ковельському МТМО.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року у Ковельському МТМО почали робити пересадження органів. Уже зробили два пересадження серця та вісім пересаджень нирок


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Показали, як дезінфікують луцькі тролейбуси та маршрутки
Наступна новина У Луцьку хочуть додатково очищувати воду у навчальних закладах. Першою стане школа № 22
Останні новини
Схожі новини