«Мати власні зуби – це сексуально та здорово!» – пародонтолог Ярина Куцик

«Мати власні зуби – це сексуально та здорово!»  – пародонтолог Ярина Куцик

За даними Європейської федерації пародонтологів, понад 50 відсотків населення України має безсимптомні запальні процеси у яснах, що в медицині називають пародонтитом. Це захворювання посідає одне з перших місць у світі і невпинно йде до того, щоб стати основною причиною втрати зубів у порівняно молодому віці.

Голова волинського осередку Української Академії Пародонтології Ярина Куцик розповіла «Першому» про особливості перебігу підступного пародонтиту, його симптоми, лікування та догляд за зубами після проведення пародонтичного лікування.

Ярина Куцик з пацієнтом

- Пані Ярино, то пародонтоз чи пародонтит? Як правильно?

- В сучасній класифікації захворювань ясен такого поняття як «пародонтоз» не існує. Це залишки старої радянської класифікації, яку ми не використовуємо вже багато років. Це щось на кшталт того, як у загальній медицині вже немає діагнозу вегето-судинна дистонія.

- Що ж таке пародонтит?

- Це запальне захворювання ясен, яке супроводжується прогресуючою втратою тканин навколо зуба, тобто ясен та твердих тканин кістки.

Джерело фото: uaperio.org

Пародонтит «молодшає» і стає однією з головних причин втрати зубів у молодому віці. ВООЗ каже, що 40 років – це молодий вік, тому прикро бачити 40-річних жінок і чоловіків із ситуацією, коли вже пізно рятувати зуби.

Втрата всіх зубів не є підставою для інвалідності, хоча їхня відсутність неабияк впливає на соціальний комфорт людини…

- Але ж зуби можна вставити?!

- Не завжди. Треба розуміти, що це коштує грошей, які є не у всіх. Плюс відсутність зубів супроводжується великим психологічним та фізичним дискомфортом.

Крім того, усі реконструктивні операції на зубах – важкі і болісні. Навіть європейські, американські лікарі, які мають набагато більший досвід імплантації зубів, аніж в Україні, схиляються до того, що при пародонтиті краще зберегти зуби, аніж «крутити» імпланти в хвору кістку.

Ніхто не готовий втратити вухо чи палець, а от зуби – легко. Не погоджуюся з цією думкою, бо вважаю: усе, що є в організмі людини, потрібне, бо виконує певні функції.

Робота пародонтологів якраз і направлена те, щоб зберегти зуб, бо це функціональний орган, який має купу рецепторів, щоб людина відчувала смак того, що вона їсть. Мати власні зуби – це здорово, функціонально та сексуально! 

Бо лише маючи усі зуби, людина відуває себе повноцінною та не має бар’єрів у спілкуванні з іншими. 

До речі, ще одним проявом пародонтиту є неприємний запах з рота (галітоз), який теж дуже впливає на людські взаємовідносини.

- Які симптоми свідчать про наявність пародонтиту? Самотужки його можна діагностувати?

- Існує сім пунктів самодіагностики, за якими людина може запідозрити пародонтит і зрозуміти необхідність консультації спеціаліста.

Джерело фото: uaperio.org

Маючи фото здорових ясен, станьте перед дзеркалом та зверніть увагу:

- чи ваші ясна не набряклі;
- чи вони не кровлять під час чищення зубів, кусання твердої їжі;
- чи немає навколо ясен жовтого гнійного обідка, який не є болючим, але візуально вираженим;
- чи з’явилися за останній час прогалини між зубами, чи зауважили ви зміщення зубів;
- чи осіли ясна, чи оголилися корені зуба;
- чи відчуваєте ви будь-яке ослаблення ваших зубів(неможливість/важкість жування);
- чи хтось з ваших батьків, сестер чи братів втрачав зуби передчасно внаслідок їх рухомості.

На зубах постійно збирається наліт – тобто, суміш бактерій (сапрофітів), які присутні в нашому роті завжди. Питання у тому – на скільки критичною є їхня кількість. Якщо бактерії утворюють цілу колонію, яка живиться, розмножується, виділяє продукти своєї діяльності, то їхні токсини, подібно до кислоти, провокують запальний процес у яснах.

Зубна кістка починає «розсмоктуватись», ніби намагаючись себе вберегти від вогнища запалення. Така захисна реакція організму призводить зрештою до патології, при тому, що ззовні зуб може виглядати абсолютно здоровим.

Осідання ясен означає, що під дією запальних токсинів, які живуть в зубному камені, кістка зуба зруйнувалася, - вона так би мовити «втекла», через що ясна, які не мають більше до чого прикріплюватися, починають осідати і більше ніколи не повернуться до свого попереднього стану.

Підступність пародонтиту у тому, що ця хвороби практично безсимптомна. Біль з’являється на початку хвороби, але він швидко минає.

Не у всіх людей, які погано чистять зуби, буде пародонтит. Але є люди, які мають схильність до нього.

Навіть якщо ви ретельно чистите зуби, приходите до стоматолога, а він знаходить камінь під яснами, тобто візуально його не видно. Усе через те, що пацієнт не володіє правильною технікою чищення зубів або ж обирає неправильну зубну щітку.

- Як врятувати зуб?

- На жаль, зубна кістка не може відновлюватися. Діагностика та лікування пародонтиту – складний процес. Завжди постає вибір – який зуб можна врятувати, а який – ні.

Наголошу: пародонтологія – мультидисциплінарний фах. Лікар мусить розуміти, що саме стало причиною втрати зуба – запалені ясна чи зубний нерв, який вже розклався і його токсини руйнують кістку. І що буде первинним – лікувати нерв, а потім ясна, чи лише ясна, і чи взагалі є сенс зберігати зуб.

Джерело фото: uaperio.org
Джерело фото: uaperio.org
Джерело фото: uaperio.org

Що ми робимо, коли кістка вже почала руйнуватися? Передусім знімаємо зубні відкладення. Для 70 відсотків наших пацієнтів на цьому лікування і закінчується. Далі – робота за пацієнтом.

Після проведення лікування пародонтиту, запальний процес зникає. Ясна стають на місце там, де зубна кістка перестала руйнуватися. І далі все, що можемо для себе зробити, це дуже добре чистити зуби, щоб зубний камінь не утворювався у майбутньому.

Якщо пацієнт вмотивований і доглядає за зубами, то навіть із пародонтитом на пізніх стадіях зуби можуть «служити» ще протягом багатьох років.

- Тобто після того, як зубні відкладення зняті, вони будуть знову накопичуватися?

- Так. Саме цей момент і напружує пацієнтів, бо пародонтит, на жаль, може повернутися. А щоб уникнути запального процесу в яснах, повторної появи пародонтиту, потрібно правильно чистити зуби та раз на кілька місяців відвідувати гігієніста.

Частота візитів визначається відповідно до потреб та індивідуальних факторів ризику кожного пацієнта.

У більшості випадків візити плануються раз на 6 місяців у тих пацієнтів, які мають низькі або помірні ризики. З високим ризиком рекомендовано відвідувати пародонтолога кожні 3-4 місяці

- Пародонтит лікується у всіх?

- Є дві категорії пацієнтів, яким ми, на жаль, не можемо допомогти. Мова йде про курців та хворих на цукровий діабет.

Особливістю перебігу пародонтиту у курців є маскування його симптомів. У мене є пацієнти, яким по 40 років і які курять по пачці цигарок у день, а їхні зуби тримаються на «чесному слові». Справа у тому, що зуби у курців не кровлять, що пов’язано із дією нікотину, який маскує симптоми. 

Пародонтит змушує людину змінювати свої звички, а від куріння, напевно, найважче відмовитись заради власного здоров’я.

Щодо цукрового діабету. Існує взаємозв’язок між рівнем цукру крові і станом пародонту. Чим гіршим є пародонтит, тим більшим є рівень цукру у крові. Це науково доведений факт.

Пародонтит є супутнім проявом діабету. І у моїй практиці були випадки, коли нам, а не ендокринологу, доводилося скеровувати пацієнтів на діагностику діабету.

Кровоточивість ясен є наслідком підвищеного рівня цукру, а коли ясна кровлять, пацієнти намагаються оминути ці зони під час чищення зубів. Тому пацієнтам із цукровим діабетом ми наполегливо радимо дотримуватися коректної гігієни. Ви не повірите, але це призводить до зниження рівня цукру у крові!

- Що мається на увазі під словами «коректна гігієна»?

- Зуби доведеться чистити на дві хвилини довше, ніж ми звикли (сміється, - авт.).

Коректна гігієна – це чистити зуби з відповідною частотою: щонайменше два рази на день, та ретельне виконання всіх інструкцій з догляду за порожниною рота: використання електричної щітки, міжзубних йоржиків та флосу в тих ділянках зубів, де використання йоржиків є неможливим, зубної пасти та ополіскувачів.

Пародонтолог Ярина Куцик перевіряє, чи правильно пацієнт користується зубним йоржиком
Міжзубні йоржики

Хотіла б наголосити, що тільки усвідомлена та мотивована людина може позбутися пародонтиту.

Є такі пацієнти, які кажуть: «А можна я буду до вас приходити і ви мені будете чистити зуби?». Ні, не можна. Бо якими б чудовими не були апарати, якими ми знімаємо зубні відкладення, їх не можна застосовувати як щоденну гігієну.

- Телебачення транслює рекламні ролики із так званими диво-пастами. Чи можна, використовуючи їх для чищення зубів, позбутися пародонтиту?

- Є зубні пасти, які дійсно зупиняють кровоточивість ясен, але вони не лікують пародонтит, а маскують його. Така паста діє подібно до нікотину, про який ми вже говорили. Тобто, використовуючи таку зубну пасту, ви забираєте симптом, а не причину.

Такі зубні пасти - це ілюзія покращення. Бо зняти зубні наліт та камінь може тільки механічне очищення. Я 20 років розповідаю пацієнтам про те, що зуби можна чистити хоч «Чебурашкою», бо суть не у пасті, а в хорошій щітці, міжзубному йоржику та правильній техніці чищення.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНИЙ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Уперше в Луцьку - атмосферний фестиваль винної культури LUTSK WINE
Наступна новина Волинянин сфотографував синичку влітку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини