«Мета – не зробити якусь лікарню крутішою», – Ляшко про кластеризацію медичних закладів Волині

«Мета – не зробити якусь лікарню крутішою», – Ляшко про кластеризацію медичних закладів Волині

Вчора, 14 вересня, в рамках візиту на Волинь міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, відбулась робоча нарада з керівництвом області, міськими головами і головними лікарями Нововолинська та Володимира. Зокрема, учасники наради обговорили кластеризацію лікарень та позицію Уряду щодо створення госпітального округу.

У Волинській ОДА нагадують, що Верховна Рада України схвалила закон, що дозволяє МОЗ  запустити інфраструктурну частину реформи охорони здоров’я (№6306). Відповідно до нового підходу, заклади охорони здоров’я в області будуть об’єднані в один госпітальний округ. В рамках одного госпітального округу медзаклади будуть поділені на надкластерні, кластерні та загальні лікарні.

Довідково: Система госпітальних округів передбачає кілька рівнів допомоги залежно від складності випадку та важкості стану пацієнта. «Швидка» повинна доставити пацієнта не до найближчої лікарні, а до закладу, який може надати необхідний вид допомоги. Якщо пацієнта з інсультом доставити до найближчого неврологічного відділення, а не лікарні з інсультним пакетом послуг, це значно зменшить шанси на порятунок його життя. Так само й пацієнтів у більш важкому стані необхідно доставляти до потужних відділень інтенсивної терапії найвищого рівня з експрес лабораторією та моніторинговими системами.

Від цього поділу залежатиме надання послуг лікарнею та її фінансування відповідно до договорів з НСЗУ. Окрім того, медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням, відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі.

Слід зазначити, що на Волині 4 лікарні стануть кластерними та 8 загальними. Тож наразі перед областю стоїть завдання визначити пріоритети та напрямки розвитку медзакладів. 

Зокрема, Нововолинської центральної міської лікарні та Володимир-Волинського ТМО. Обидва медзаклади претендують на статус кластерної лікарні, хоча наразі не відповідають вимогам, які передбачає цей статус. 

Серед основних – лікування інсульту та інфаркту, що є в пріоритеті. Ні у Володимирі, ні в Нововолинську поки цього не роблять, через відсутність обладнання та фахівців. В той же час керівництво закладів переконує, що обладнання куплять, а фахівців знайдуть.

Однак, як відзначив міністр охорони здоров’я України, не можуть конкурувати дві лікарні такими пакетами послуг на такій маленькій території і з такою кількістю населення. Адже це спричинить малу кількість операцій на кожен заклад. Це, своєю чергою, означатиме, що лікарі матимуть мало практики та втрачатимуть навички.

Саме тому на законодавчому рівні й затверджено кластерні лікарні, котрі держава відповідно фінансуватиме, аби знизити смертність та інвалідизацію через інфаркти та інсульти. 

«У центрі реформи – пацієнт, де він головний і повинен отримати якісну медичну допомогу, а ми, як держава, повинні це забезпечити, – зазначив Віктор Ляшко. –  Нашим завданням є розвивати заклади охорони здоров’я, інвестуючи в ті напрямки, які зараз актуальні для того, щоб люди отримували якісну медичну допомогу і безкоштовно». 

Відтак, порадив місцевій владі та керівництву закладів визначити пріоритетні напрямки в обох лікарнях, або ж об’єднатись. 

«Хочу зазначити, що ключова мета кластеризації – це не зробити якусь лікарню крутішою. Кластеризація не закриває загальні лікарні і не забороняє контрактувати з НСЗУ. Ми за здоровий глузд і здорову конкуренцію. Щоб, потрапляючи у лікарню, людина не отримувала список, а була забезпечена державними гарантіями», – підкреслив міністр. 

Читайте також: Чому до Нововолинська їдуть народжувати й оперуватися. Що треба знати про місцеву лікарню


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Під час контрнаступу на півдні України загинув волинянин Петро Гальчун
Наступна новина Найбільші порушники – пенсіонери: у Луцьку патрульні штрафували пішоходів. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини