«Ми спізнюємось», – голова комісії з перейменування вулиць Луцька

«Ми спізнюємось», – голова комісії з перейменування вулиць Луцька

Станом на лютий кількість вулиць у Луцьку, які планують дерусифікувати – понад 140. Нині триває процес довивчення необхідності перейменування в населених пунктах, селах і селищах громади, які у 2020-му році долучилися до Луцької міської територіальної громади. Банк назв, які пропонуються дещо ширший, він сягає понад 160 пропозицій. Через такі розбіжності в цифрах, комісія не може врахувати всі 100% пропозицій нових назв.

Про це і загалом про процес дерусифікації назв вулиць у Луцьку та в чому його особливості, в інтерв'ю Суспільному розповів голова комісії Луцької міської ради з питань впорядкування назв вулиць Михайло Щур.

Нагадаємо, комісію створили у травні 2022 року.  Михайло Щур каже, в першу чергу завершується процес декомунізації. Передусім це діячі радянського періоду, партійні діячі, які брали участь в побудові тоталітарної держави. І друга черга – це назви вулиць, які присвоювалися на честь діячів, пов'язаних із росією, російським мистецтвом, культурою і які аж ніяк не пов'язані із містом Луцьком.

На його думку, процес декомунізації, дерусифікації в Луцьку мав пройти ще в 90-х.

«Я вважаю, що ми спізнились. Ми вимушені невідкладно вчиняти дії щодо перейменування», – каже голова комісія.

Михайло Щур розповів, що через сесію Луцької міської ради пройшли понад 40 рішень щодо перейменування назв вулиць:

Оскільки, комісія з впорядкування, то ми пропонували цілий ряд пов'язаний з об'єднанням назв вулиць, зі зняттям запаралелення назв вулиць. По двох вулицях із прямим кутом були фактично ідентичні назви, доводилося це питання також вирішувати.

 

– Звернень є дуже багато від представників громадськості, науковців, митців і людей, які цікавляться. Від депутатів та народних депутатів. Нині пропозицій є більше, ніж в переліку вулиць, які планується перейменувати. Член комісії, краєзнавець Олександр Котис висловив таку думку, що центр Луцька – це мали б бути назви визначних постатей Луцька.

На думку голови комісії, 40 перейменованих вулиць – то це небагато: 

«Це мало, я б хотів значно більше», – зазначив він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Попри пережите пекло війни, прикордонник з Волині хоче повернутися на фронт
Наступна новина Пси Патрони, літак Мрія і ляльки ЗСУ: лучанка в'яже патріотичні іграшки та обереги для військових
Останні новини
Схожі новини