Мінагрополітики відреагувало на звернення щодо «Волиньоблагролісу»

Мінагрополітики відреагувало на звернення щодо «Волиньоблагролісу»

Міністерство аграрної політики та продовольства України розглянуло рішення Волинської обласної ради від 04.04.2018 № 19/3 «Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Міністра екології та природних ресурсів України щодо протиправного використанні лісових ресурсів в окремих районах Волинської області».

Нагадаємо,  депутати Волинської обласної ради звернулися з питанням щодо припинення свавілля стосовно протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах Волинської області та сприяння у вирішенні даної ситуації.

"Зазначене питання стосується лісів, що історично належали громаді Волинської області, оскільки були насаджені ще членами колишніх міжгосподарських спеціалізованих  лісогосподарських підприємств та, за рішенням цих же членів зазначених підприємств, були передані в розпорядження Комунальному підприємству «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс» (засновником являється Волинська обласна рада).

Проте, в травні 2011 р. головою Волинської обласної державної адміністрації було видано розпорядження № 232, яким, без достатніх на це правових підстав, ліси дочірніх підприємств «Маневичіліс», «Любомльліс» та «Ківерціліс» Волинського обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс» надано в постійне користування для ведення лісового господарства державним лісогосподарським підприємствам «Поліське лісове господарство», «Прибузьке лісове господарство», «Ківерцівське лісове господарство», «Цуманське лісове господарство» та надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок лісового фонду в постійне користування державним лісогосподарським підприємствам.

Відповідно, з метою відновлення справедливості, Волинською обласною радою, КП ВОКСЛП «Волиньоблагроліс» та КП «Волиньприродресурс» подано адміністративний позов про скасування розпорядження голови Волинської обласної державної адміністрації № 232 від 31.05.2011 р. та пов’язаних з ним розпоряджень № 14, № 15 від 19.01.2011 р.  

12 жовтня 2017 р. Вищий адміністративний суд України поставив остаточну крапку в справі № К/800/22209/17 щодо протиправної передачі лісів площею 55635,1 га на території Ківерцівського, Маневицького та Любомльського районів Волинської області державним лісогосподарським підприємствам. А 28.02.2018 р. Верховним Судом відмовлено у допуску до провадження Верховного Суду справи для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 12 жовтня 2017 р.
Проте, на сьогоднішній день, державні лісогосподарські підприємства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства не лише не здійснюють передачі (повернення) лісів попередньому користувачеві, а й за відсутності оформленого права постійного користування земельними ділянками, продовжують вирубувати ліси, використовувати інші лісові ресурси на зазначених площах.

Окрім того, 20 березня 2018 р. головою Волинської обласної державної адміністрації прийнято розпорядження № 179, яким повторно надано дозвіл одному із державних лісогосподарських підприємств – ДП «Прибузьке лісове господарство» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею 19357,74 га в постійне користування для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг, при тому, що аналогічні звернення КП ВОКСЛП «Волиньоблагроліс» та КП «Волиньприродресурс» були проігноровані.

Відповідно, враховуючи вищевикладене, з метою відновлення порушених прав громади області, раціонального використання лісових ресурсів, наповнення обласного бюджету, просимо Вас сприяти у вчиненні дій щодо припинення протиправного використання лісових ресурсів державними лісогосподарськими підприємствами (ДП «Ківерцівське лісове господарство», ДП «Цуманське лісове господарство», ДП «Поліське лісове господарство», ДП «Прибузьке лісове господарство», ДП «Любомльське лісове господарство», ДП «Маневицьке лісове господарство», ДП «Колківське лісове господарство», ДП «Городоцьке лісове господарство») та передачі в користування земель лісового фонду загальною площею 55635,1 га в межах Маневицького, Ківерцівського та Любомльського районів Волинської області комунальному підприємству «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс» та його дочірнім підприємствам", - йшлося у зверненні Волиньради.

У Мінагрополітики відповіли, що за інформацією Держгеокадастру Волинською обласною державною адміністрацією розпорядженням від 31.05.2011 № 232 «Про надання лісів у постійне користування» надано:

у постійне користування для ведення лісового господарства ліси, що перебувають у державній власності, державним лісогосподарським підприємствам обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України: ДП «Поліське лісове господарство» - площею 21006,5 га; ДП «Прибузьке лісове господарство» - площею 28030,2 га; ДП «Ківерцівське лісове господарство» - площею 2484,6 га; ДП «Цуманське лісове господарство» - площею 4113,8 га;
дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок лісового фонду, які перебувають у державній власності, у постійне користування державним лісогосподарським підприємствам обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України для ведення лісового господарства.

"Відповідно до частини п’ятої розділу VIII Прикінцевих положень Лісового кодексу України до одержання в установленому порядку державними лісогосподарськими підприємствами державних актів на право постійного користування земельними лісовими ділянками, документами, що підтверджують це право на раніше надані землі, є планово-картографічні матеріали лісовпорядкування.

Водночас інформуємо, що державні акти на право постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення вищезазначеним державним підприємствам не видавались", - пишуть у Мінагрополітики.
 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У волинянина знайшли згорток з марихуаною. ФОТО
Наступна новина У Луцьку за ніч обікрали два автомобілі
Останні новини
Схожі новини