«М’язи «ростуть» не в залі, а вдома…», - луцький Шварценеггер Антон Папежук

«М’язи «ростуть» не в залі, а вдома…», - луцький Шварценеггер Антон Папежук

Вже цієї весни луцький тренер, абсолютний чемпіон України з пляжного бодібілдингу Антон Папежук планує поїхати до Іспанії, щоб позмагатися за титул чемпіона Європи. Готуватися 30-річний спортсмен починає вже зараз, аби за кілька місяців постати перед суддями в ідеальній формі.

Як він готується до змагань, чому вирішив стати тренером, а не дизайнером, та ким мріє бути за п’ять років, «Перший» допитувався в Антона Папежука для традиційної рубрики «Будь сильним».

- Коли почали активно займатися спортом? І чому вирішили, що бути бодібілдером – це справа вашого життя?

- Бодібілдером я ставав поступово, а починав ще у підлітковому віці із занять спортом для себе, щоб підтримувати фізичну форму, подобатися дівчатам. Але перші свої м’язи я накачав десь у років 18 – це були руки та прес, які я розглядав у дзеркалі і гордився собою.

Коли я навчався у технікумі на художника-оформлювача, дизайнера, то теж не полишав заняття спортом. У нас був невеличкий тренажерний зал, до якого ми ходили з одногрупниками.

Якось я виграв абонемент в «Інтер Атлетику» і почав уже займатися там. Це було щось нове: вийти з підвальної «качалки» в професійний зал… Згодом я пішов у Maximus, де через трохи часу став тренером. Мені подобалося, я почав ще більше цікавитися тренерством, читав спеціальну літературу, переглядав ролики в ютубі. Зараз я працюю тренером у спортивному клубі EnerGym.

- А як Ви прийшли до бодібілдингу?

- У 2015 році я вперше взяв участь у змаганнях бодібілдерів. Якось приїхав до нас в гості в клуб один тренер, який працює зараз у Києві, і запропонував виступити мені на змаганнях пляжних бодібілдерів Mens physique: це прості змагання в шортах, до яких легко готуватися без шкоди для здоров’я. Учасники змагань з пляжного бодібілдингу, на мою думку, є естетично привабливими спортсменами, не перекачаними…

До своїх перших змагань – відкритого чемпіонату Львівської області з пляжного бодібілдингу, я готувався два місяці. В перший місяць інтенсивно набирав вагу, паралельно качаючи м’язи, а увесь наступний – «сушився», тобто забрав з раціону вуглеводну їжу, максимально спалюючи жир та залишаючи м’язову тканину. Так от у Львові я посів перше місце і ця перемога мене надихнула та надзвичайно вмотивувала.

Чемпіонат Волинської області у 2015 році я теж виграв… В змаганнях Кубку України я зайняв 9 місце із майже 40 учасників.

У 2016 році в Україні став срібним призером чемпіонату з бодібілдингу та фітнесу, а у 2017-му став його абсолютним чемпіоном.

- В Україні не затісно? Не думали взяти участь у міжнародних чемпіонатах з бодібілдингу?

- Якраз готуюся до цього. Планую навесні поїхати до Іспанії. В першу неділю травня в курортному містечку Санта Сусанна відбуватиметься Чемпіонат Європи з пляжного бодібілдингу.

Мене вже запросили до збірної України, але через те, що спорт у нашій країні не фінансується, спортсменам доводиться шукати спонсорів самостійно, чим, власне, я зараз і займаюся.

Коштів треба порівняно небагато – в межах двох тисяч доларів: 400 євро потрібно заплатити за участь у чемпіонаті, решта – на проживання, харчування, перельоти.

- Як готуватиметесь до європейського чемпіонату?

- Головне – моральна підтримка, хороший зал, а це для мене – моє робоче місце, та максимальне дотримання режиму.

- Для здоров’я ці перепади в харчуванні не шкідливі?

- Я роблю це плавно, тому це нешкідливо.

- А м’язову масу нарощують саме таким способом – посилене харчування, а потім «сушка»?

- Так, завдяки правильному харчуванню і «сушці» можна прогресувати у нарощенні м’язів до самої старості.

- Та чи буде це естетично виглядати?

- Це вже справа кожного… 80-ті роки минулого століття вважалися «золотою» ерою бодібілдингу, її яскравим прикладом є Арнольд Шварценеггер. Бодібілдинг, яким займаюся я, найбільш наближений до тієї ери: максимально вузька талія, широкі плечі.

- До речі, а як виставитеся до людей, які відверто «перебрали» із вдосконаленням свого тіла?

- Мені це не подобається, я прихильник естетичного бодібілдингу.

- Займатися спортом модно?

- Думаю, так, бо все більше молоді обирають замість дискоклубів спортивні зали і за цим приємно спостерігати.

- Ви казали, що навчалися на художника-дизайнера. Чи застосовуєте свої вміння зараз?

- Мені подобається різьба по дереву, тому я облаштував для себе майстерню, де часом виготовляю ексклюзивні речі з дерева чи то на замовлення, чи для друзів, чи просто для себе.

Майстерня – місце, де я відпочиваю. Різьбою займаюсь у вільний час і не хочу поки закидати це олдскульне заняття.

- Ким бачите себе через 5 років?

- Хотів би створити сім’ю, відкрити свій тренажерний зал та виграти престижний турнір бодібілдерів – стати Містером Олімпія. До речі, знаю, що переможець Чемпіонату світу з бодібілдингу отримав 15 тисяч  євро. Боротися є за що, бо ці кошти можна було вкласти у відкриття власного залу, який я бачу незвичним, таким, якого ще немає у Луцьку, - можливо для професійних спортсменів.

- Дайте кілька порад людям, які лише стають на шлях вдосконалення свого тіла.

- Найперша моя порада – займатися з тренером, який надасть усю необхідну інформацію про те, як накачати м’язи і не нашкодити здоров’ю. Друге: харчування та сон – це відсотків 60 успіху. М’язи «ростуть» не в залі, а вдома - коли ми спимо, їмо, відновлюємось. Для початківця займатися в залі тричі на тиждень по годині – достатньо.

Спілкувалась Ірина Костюк

Фото: Роман Домбровський та з архіву Антона Папежука

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНИЙ

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Три в одному: сьогодні можна буде спостерігати суперповню, місячне затемнення і блакитний Місяць
Наступна новина Будинок на Кафедральній передали на баланс Луцька
Останні новини
Схожі новини