«На компроміс із совістю не піду». Лучанка Младена Качурець йде з посади заступниці міністра МОЗ

«На компроміс із совістю не піду». Лучанка Младена Качурець йде з посади заступниці міністра МОЗ
Младена Качурець

Лучанка Младена Качурець звільняється із посади заступниці міністра охорони здоров'я.

Про це вона повідомила у фейсбуці.

Нагадаємо, на посаду заступниці очільника міністерства лучанку призначили у вересня 2019-го.

Раніше вон була радницею в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун та керівницею медичного сектору Офісу ефективного регулювання

«Я вірю в те, що українці заслуговують на життя в країні, де медична освіта – це цінність, а не товар, де людей лікують лікарі, які знають, вміють і хочуть допомагати пацієнтам та відповідають за свою діяльність, де медичні працівники мають всі можливості для саморозвитку і обміну досвідом з колегами по всьому світу. Маю намір продовжувати працювати над втіленням ідей, що лежать в основі трансформації системи. Але не в цьому складі МОЗ», – заявила Качурець.

За її словами, вона погодилась стати заступницею, «бо була переконана, що нове політичне керівництво міністерства, як і було задекларовано перед журналістами, прийме естафету трансформації охорони здоров’я та спільно із сильною командою держслужбовців продовжить втілювати заплановане».

«Погодилася, бо впродовж кількох років досліджувала системи допуску до професії лікаря, а весну і літо 2019 присвятила проведенню публічних консультацій зі стейкхолдерами щодо впровадження такої системи в Україні, підготовці та погодженню Концепції професійного ліцензування лікарів, напрацюваннями рекомендацій щодо основних положень відповідного закону та реалізації нового регулювання системи безперервного професійного розвитку», – зазначила вона.

«Я знала і дуже чітко розуміла, що в деяких напрямках, де особливо гостро назріла необхідність кардинальних змін, ми зустрінемо спротив тих, кому всі ці 28 років (а може, й більше) було комфортно в умовах існування непрозорих правил, ще радянських підходів до розподілу ресурсів держави, колективної безвідповідальності та патерналізму. Знала, що зустрінемо критику тих, хто «за зміни, тільки не в нашому колгоспі». Але я також була переконана, що міністерка Зоряна Скалецька, яку я знала зі студентських років як викладачку і експертку з медичного права, також розуміє необхідність приймати часом непопулярні, але потрібні рішення, усвідомлює важливість командної роботи», – пише Младена Качурець.

За її словами, вже з перших днів після призначення стало зрозуміло, що про командну роботу та формування спільної політичної позиції не йдеться.

«Всі спроби ініціювати налагодження такої роботи, зібратися разом з командою заступників та керівниками підрозділів МОЗ, визначити стратегічне бачення, обговорити ключові політичні рішення та курс – щоб кожен в міністерстві розумів мету і логіку тих чи інших кроків – ігнорувалися або блокувалися. Я як заступник міністра не бачила та не брала участі в опрацюванні та погодженні документа, який ліг в основу Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Для більшості працівників в МОЗ ухвалений документ з визначеними цілями став несподіванкою», – повідомила ексзаступниця.

Вона зауважує, що до цього часу відсутній затверджений наказом розподіл обов’язків між заступниками.

«Без розподілу обов’язків ніхто із заступників не має можливості повноцінно реалізувати свої повноваження та працювати на результат, приймати самостійні рішення і нести за них відповідальність», – повідомила колишня посадовиця.

Вона каже, що у відомстві панує незрозумілий і непрозорий процес прийняття чи неприйняття рішень.

«Залишатись надалі на посаді для мене з багатьох причин – це компроміс із совістю, на який я не піду», – заявила Младна Качурець.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинський депутат просить заборонити російськомовну музику та вивіски
Наступна новина Волиньрада не ухвалила бюджет на 2020 рік. Кажуть, проєкт «недосконалий»
Останні новини
Схожі новини