На Ратнівщині розробили дорожню карту майбутнього громади

На Ратнівщині розробили дорожню карту майбутнього громади

Лідери команди однодумців Ратнівської громади, які балотуються у ради різних рівнів від партії «ЗА майбутнє», зібралися у перші дні жовтня, аби визначити пріоритети майбутніх рішень, керуючись побажаннями та потребами людей, сформувати Дорожню карту майбутнього громади.     

Ініціював такі робочі групи в громадах округу депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар

«Починати слід із формування бюджету»

Під час засідання робочої групи в Ратному звучала лише конкретика, визначалися цілі за різними напрямками, котрі реально та необхідно втілити у життя.

 

«Тут зібралась ефективна команда управлінців, котрі вже сьогодні беруть на себе відповідальність, і готові брати відповідальність в майбутньому», – наголосив, відкриваючи засідання, кандидат у депутати Ковельської районної та Ратнівської селищної рад Андрій Харлампович

А починати, на його переконання, слід буде із правильного формування бюджету громади, адже саме від грамотного, розумного планування доходів і видатків скарбниці будуть залежати можливості фінансування і освіти, і медицини, і дорожнього господарства.

Земля, інвестиції, дороги

Ресурси громади, продовжив Андрій Харлампович, – це не лише бюджетні кошти, серед іншого це й земля, контроль за її цільовим використанням, справедливий розподіл. Від впорядкованості, прозорості вирішення земельних питань залежатиме і привабливість громади для інвесторів. 

«Над залученням інвестицій, розробкою інвестиційних програм потрібно активно працювати», – долучилась до розмови заступниця Ратнівського селищного голови, кандидатка в депутати обласної ради Надія Романюк

На її думку, залучення інвестицій – це не просто модний управлінський тренд, це реальний інструмент створення у громаді нових робочих місць з гідною оплатою праці.

«Для залучення інвестицій і загалом для життя громади важлива якісна інфраструктура, насамперед – дороги», – доповнює колегу Ратнівський селищний голова Володимир Кулик. 

Очільник Ратного зазначає, що проблема доріг актуальна і гостра майже для всієї території громади – від багатьох вулиць у Ратному – до Кортеліс, Здомишля, Старостиного, Сільця та багатьох інших населених пунктів.

«Інше гостре питання, важливе для території практично всієї громади, – продовжує Володимир Кулик, – робота меліоративної системи і захист від підтоплення. Тут потрібно і свої ресурси використовувати, і просити допомоги в держави». 

«Комунальне підприємство має опікуватися всіма селами громади»

Специфічні проблеми, на думку Володимира Кулика, має селище Ратне. Тут гостро стоїть питання забезпечення людей якісною питною водою. За його інформацією, проєктно-кошторисна документація цих робіт вже давно підготовлена селищною радою, проте її втілення гальмується з невідомих причин на рівні органів виконавчої влади.

«Загалом комунальне господарство, – підкреслює селищний голова, – дуже важливий інструмент життєдіяльності громади. І вчасне прибирання сміття, і утилізація відходів, і освітлення вулиць – все це дуже актуальні для людей господарські питання. Комунальне підприємство потрібно посилювати і розширювати, аби його роботою охопити всі села об’єднаної громади».

Важливий елемент сільської інфраструктури, на переконання Володимира Кулика, – електропостачання: більшість населених пунктів громади страждає від перепадів напруги, перебоїв та аварійних відключень. Разом з енергопостачальними організаціями влада мусить оперативно вирішувати ці проблеми. Так само, як і проблеми неякісного телефонного чи інтернет-зв’язку в окремих селах.

«Маємо зберегти мережу первинної медицини»

Наступним пріоритетом учасники робочої групи визначили медицину: забезпечення її доступності, високого якісного і фахового рівня.

Досвідчена представниця галузі, кандидатка в депутати селищної ради Світлана Савлук підкреслює, що серед найважливіших аспектів діяльності медичних установ громади – їх забезпечення фаховими кадрами, належний рівень фінансових винагород та соціального захисту лікарів.

 

«Маємо попрацювати над тим, щоб зберегти мережу первинної медицини, місцевих амбулаторій, – долучається до теми депутат Ратнівської районної ради Андрій Харлампович, – крім того, маємо далі розвивати та посилювати матеріально-технічну базу нинішньої районної лікарні».

У контексті медичних питань присутні обговорили і проблеми конкретних об’єктів, як-то необхідність ремонту амбулаторії в селі Кортеліси чи потребу в аптеці у селі Броди.

Серед пріоритетів – добудова шкіл, розвиток бібліотек

«Серед факторів якісного рівня життя в громаді – належний розвиток освіти», – говорить досвідчена представниця галузі, директорка школи с. Жиричі Оксана Горох.

Зокрема, вона наголошує на важливості енергомодернізації шкіл громади, утеплення, підвищення ефективності систем опалення. 

Долучаючись до загальної розмови, учасники робочої групи одностайно включають до пріоритетів майбутньої роботи добудову школи та благоустрій пришкільної території в селі Гірники, ремонт покрівель Ратнівської другої школи та школи в Млиновому, вирішення проблем школи та садочка у Бродах, ряд інших об’єктів.

Цей напрямок роботи, на думку Андрія Харламповича, вимагає створення спеціалізованого управлінського підрозділу в селищній раді. Адже стратегічні господарські питання в установах освіти, медицини, культури не повинні лежати винятково на плечах керівників цих установ. 

«Колективи наших бібліотек, клубів, інших установ культури також просто кричать про потребу матеріально-технічної допомоги, – каже кандидатка в депутати Ратнівської селищної ради Наталія Панасюк, – окрім вирішення їхніх нагальних проблем маємо подбати і про розвиток. Сільська бібліотека, до прикладу, може стати універсальним культурним простором, таким собі «третім місцем» поміж домівкою і місцем роботи, куди люди можуть прийти, поспілкуватися, відпочити». 

Багато закладів культури в громаді, на переконання учасників робочої групи, потребують ремонтів, модернізації, матеріальної підтримки. Починаючи від внутрішніх робіт у районному Будинку культури в Ратному, благоустрою його прилеглої території, закінчуючи багатьма сільськими установами культури.

Характерна специфіка Ратнівської громади, – погодились учасники робочої групи, – активне релігійне життя мешканців. Тому і священники тут не залишаються  поза громадським активом, долучаються до місцевих політичних процесів. Кандидат у депутати селищної ради, настоятель Амфілохієвського храму в Ратному Анатолій Гурський звертає увагу присутніх на потребу опіки над храмами громади, що мають історико-культурну цінність. Також вважає за доцільне підтримувати місіонерську діяльність церкви, проєкти, пов’язані з духовним життям, вихованням молоді.

Дорожні карти будуть у кожній громаді

Підсумком засідання робочої групи в Ратному стала реальна Дорожня карта, втілювати яку команда місцевих управлінців за підтримки народного депутата Степана Івахіва, соратників у районній та обласній радах, почне одразу з набуттям повноважень.  

Коментуючи результати засідання, його ініціатор, депутат Волиньради Володимир Бондар наголосив, що саме такий підхід повинен відрізняти людей справи, відповідальних управлінців від популістів і демагогів.

Подібні Дорожні карти команда партії «ЗА майбутнє» сформує у кожній громаді, аби після виборів одразу братися до роботи, з чітким планом дій, пріоритетами і максимальним врахуванням потреб та побажань людей.

Читати також:


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні – вперше понад 5 тисяч нових хворих на коронавірус. На Волині – 162
Наступна новина За добу померло шестеро волинян, які хворіли на коронавірус
Останні новини
Схожі новини