На Ратнівщині громада має конфлікт з орендарями землі

На Ратнівщині громада має конфлікт з орендарями землі

Частина громади Заболоттівської ОТГ звернулася до тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань земельних відносин з проханням розібратится в ситуації щодо законності передачі в оренду земель.

Люди просять захистити їхні інтреси, бо вважають, що без згоди громади і за рішенням місцевої та районної влади  була виділена земля одному з інвесторів, що займається сільським господарством. На минулому тижні в Заболотті відбулися збори селян, на яких був присутній член тимчасової комісії Михайло Імберовський. Депутат розповів, що люди, які взяли участь в зборах шоковані поведінкою інвестора. Він вже почав роботи на орендованій землі, але до самої оренди дуже багато питань.  Людей насторожує те, що з ними попередньо ніхто не узгоджував ніяких дій. "Йдеться про землі, на яких є людські паї, про пасовища. Землі покропили від бур'янів, але попередньо з людми цього не узгодили. Селяни  вважають, що з ними вчинили несправедливо", –  поділився почутим Михайло Імберовський. Крім цього, він наголосив, що  підприємство, яке орендує землю поблизу Заболоття зареєстроване в Умані.

На комісію приїхав і представник громади Сергій Глинянко.  

"Земельні відносини завжди були складними.  Перед тим, як щось робити, потрібно було зустрітися з селянами та поговорити з ними. Ми ж не можемо отримати список осіб, які мають   паї на орендованій землі. Я думаю, що людей обманули", – заявив Сергій Глинянко. 

Потому слово взяв перший заступник голови Ратнівської РДА Євген Савлук. Він розповів, що представники згаданого інвестора зустрічалися з владою   в грудні минулого року. Йдеться про  компанію, яка має мережу елеваторів,  налагоджену транспортну логістику та займається експортом зерна.

Представник влади каже, що такі інвестори важливі для Ратнівщини, де обробляється всього лише 30% землі сільськогосподарського призначення. "Решта облогує, заболочується та заростає чагарниками", - пояснив чиновник.

У Ратнівській РДА запропонували інвестору спочатку попрацювати на невитребуваних паях і показати результат, щоб потім можна було детальніше пояснити громаді наміри використання землі. Пан Савлук переконує, що навіть була створена філія уманського підприємтсва та зареєстрована в Ратно. Всього інвестор орендує 450 га землі, серед них є розпайовані землі, що мають власників. Договори з ними проходять процедуроу державної реєстрації.

Представник влади також повідомив, що орендарі обробляли землю гербіцидом суцільної дії і помилково вийшли на паї, з власниками яких не укладено жодних договорів. Зі слів, чиновника, хоча ці землі селянами й не оброблялися, інвестори готові компенсувати збитки власникам. "Належного обліку   землі в Заболоттівській ОТГ на сьогоднішній день немає", - пояснив причини непорозумінь   Євген Савлук.

Інформація обурила депутата Михайла Імберовського. "Ви фактично підтвердили  факт незадовільної роботи з впорядкуванням землі. Люди не знають, де чиї паї", - апелював він до чиновника. Пан Савлук визнав, що місцева влада допустилася чимало помилок в земельних питаннях.

Олександр Омельчук поцікавився, чи була реакція екологічних служб на дії інвесторів. Представники влади заявили, що не було реакції, оскільки не було скарг громадян.

Дісталося "на горіхи" й очільнику місцевої ОТГ Валерію Свіржевському. "Ви повинні хвилюватися за своїх людей. Для цього в земельних питаннях потрібно наводити порядок. Ми розуміємо, що селяни не завжди бувають праві: де захотіли - там покосили, чи ще щось зробили. Але все має бути впорядковано, а земля інвентеризована. Людям потрібно пояснити, що земля - це останнє, що в них залишилося", - не без емоцій зауважив Святослав Кравчук.

Голова Заболоттівської  ОТГ Валерій Свіржевський запевнив, що вини із себе не знімає, але розповів і про виконані роботи з інвентезації землі. Виявилося, що за межами населених пунктів 1550 гектарів земель. Однак, держгеокадастр був готовий передати в ОТГ лише 1350 га. Місцеве керівництво з такою позицією не погоджується і не має намірів відмовлятися від 200 га. 

Щодо конфлікту, який виник в частини громади з інвестором, то пан Свіржевський  запевняє, що зацікавлений в тому, аби  остаточну крапку в цій історії поставили правоохоронні органи та пояснили законність прав на оренду землі. Зі свого боку, він не має претензій до інвестора, бо той справно сплачує за всіма офіційними зобов'язаннями.

Депутатів Ігоря Леха та Юрія Цейка дивує, що ані місцева  влада, ані представники громади не звернулися до правоохоронних органів відразу, коли запідозрили махінації із землею, а почали боротьбу за свої права з депутатської комісії.

Між тим,   депутати вирішили підтримати звернення громади та звернутися до правоохоронних органів, а також Держгеокадастру щодо законності укладених договорів, а місцевій владі рекомендували завершити проведення інвентаризації земель.

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Заліз через вікно: у місті на Волині злодій «обчистив» будинок на 50 тисяч
Наступна новина Ковельські атовці не можуть добитися землі
Останні новини
Схожі новини