На Шацьких озерах знайшли древні прикраси. ФОТО

На Шацьких озерах знайшли древні прикраси. ФОТО
джерело фото: volyn.com.ua

Нещодавно на берегах Шацьких озер виявили два предмети з зображенням крилатого вовка. А саме: бронзові щиток перстня-печатки і великий ґудзик, які датуються давньоруським часом (ХІІ-ХІV століттями).

Крилатий вовк відомий в міфології Близького Сходу, де їх називали симарглами. Найімовірніше, саме звідти наші предки запозичили образ цієї істоти, – пише Сергій Демедюк для Волині-нової.

Зважаючи, що мова йде про ранньохристиянську епоху, символіка на предметах, які використовували вельможі чи воїни, мала відображати силу, жорстокість, хижість. Тому в пантеоні божеств ще з язичницьких часів лишився актуальним образ кривавого хижака – вовка. Численні міфи про вовків та їхню силу стали елементами культур у всьому світі. Різні народи приписували сіроманцям надзвичайні властивості, то йшлося про вовка-велетня, то про хижака з крилами. Відображалось це все і в оздоблені ювелірних виробів, як-от на предметах знайдених в поозер’ї.

Щиток персня-печатки з вовком з обернутою назад головою знайдений на Шацькому городищі, на березі озера Люцимер. Датувати прикрасу можна XII-XIII століттями. Товщина щитка 2 мм, діаметр 20 мм, виготовлений він з бронзи. Вовк має довгий зі стилізованим закінченням хвіст і найголовніше – явно виражені крила. На звороті ледве помітні залишки кільця. Тобто, найімовірніше, це був перстень-печатка. Доказом цьому є також те, що зображення є заглибленим і залишає відбиток на м’яких матеріалах.

На березі озера Пулемецьке, в околиці села Залісся, на території давнього поселення знайдено ґудзик з литим зображенням вовка. На звороті – вушко для пришивання до одягу. За попередніми оцінками, датується XIII-XIV століттями. Товщина – 1,5 мм, діаметр 25 мм, виготовлений з бронзи.

По краю ґудзика є обвід з візерунком у вигляді кіл. В центрі – постать вовка з повернутою назад головою. Стилістика зображення не дає можливості чітко трактувати деякі компоненти тіла вовка. Зокрема, важко сказати, у центральній частині тулуба є закручений хвіст чи стилізоване крило. Зображення симаргла часто мають відкриту пащу з виставленим язиком. У випадку вовка на ґудзику ми також бачимо відкриту пащу з язиком, що може бути непрямим свідченням, що на ґудзику таки симаргл.

Вовк з крилами, Симаргл – божество, поширене і в слов’янській міфології. Привезене на давньоруські землі скоріш за все з півдня, тобто з земель Візантійської імперії. Крилаті вовки відомі і у азійських племен ще з часів скіфів. Прототипом може бути ще персидський Симуг. Відомо, що це божество було у пантеоні князя Володимира.

Симаргл входив до числа семи (або восьми) божеств, ідоли яких були встановлені в Києві. За деякими джерелами симаргл є охоронцем райського Дерева Життя, його коренів, які живлять незліченну і безконечну кількість зародків і бруньок усього живого на землі. Симаргл — духовний посередник між верховними богами неба і духами землі. Небесний доглядач сходів, має здатність перевтілюватися в крилату «собаку-птицю».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинянка після АТО вирощує часник та вчиться на агронома
Наступна новина Юний лучанин отримав «бронзу» на міжнародному турнірі з шахів. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини