На Волині діти зібрали понад 2,5 мільйона гривень для ЗСУ

На Волині діти зібрали понад 2,5 мільйона гривень для ЗСУ

Від окопних свічок, маскувальних сіток, засобів гігієни та продуктів харчування – до бронежилетів, тепловізорів, джипів, старлінків та безпілотників. На такі потреби українських бійців пішли кошти, виручені під час благодійних ярмарків, які юні ковельчани організовують від початку повномасштабного ворожого вторгнення в Україну.

Допомагає польський ліцей

Нині учнівські доброчинні заходи у школах міста – це не тільки ярмаркування солодощами і напоями власного приготування, а важливе патріотичне дійство, до якого долучаються не лише школярі та педагоги, а й батьки і представники екстрених служб. Приміром, останній такий захід, що відбувся у ліцеї №11, допоміг зібрати 177 тисяч гривень. Це одна з найбільших сум, які надійшли в доброчинну скриньку цього закладу, – пише «Вісник+К».

– Батьки багатьох наших учнів воюють на фронті, тому про потреби захисників знаємо, так би мовити, з перших уст, – розповіла керівник ліцею Галина Сидорук. – Підтримуємо тісні зв’язки з 100-ю бригадою ТРО, 14-ю окремою механізованою бригадою імені князя Романа Великого. З перших днів війни у школі створили благодійний фонд, до якого працівники колективу переказували 5% свого місячного заробітку. Ці кошти долучали до тих, які збирали діти на благодійних заходах. Таким чином вдалося купити для військових два генератори, дрон Mavik, автомобіль, налагодити виготовлення зарядних пристроїв, які працюють на сонячній енергії.

Директорка не може стримати сліз, згадуючи той час, коли разом із колегами зустрічали евакуаційні потяги з біженцями. Тоді навчальний заклад став для них тимчасовим притулком. Небайдужі ковельчани зносили все необхідне.

Хоча нині в ліцеї №11, як і в інших освітянських закладах, триває навчання, тут зберігаються і розвиваються волонтерські та патріотичні традиції. Адже діти усвідомлюють: війна не десь там далеко, а тут, поруч: п’ятеро випускників закладу віддали життя, наближаючи Перемогу.

– Ми давно дружимо із колективом ліцею польського міста Бжег-Дольний. Тамтешні колеги постійно збирають гуманітарну допомогу для наших військових. А доправляє її в Україну заступник директора нашого навчального закладу Юрій Стречен, який волонтерить разом із дружиною. Ліки, білизну для поранених, медичні засоби, які передають наші польські друзі, переправляємо в один зі шпиталів Харківської області.

Передають на фронт і продукти, й авто

Як і в ліцеї №11, у навчальному закладі №13 організація благодійних заходів – винятково ініціатива учнівського самоврядування. За словами  президента учнівського самоврядування ліцею №13 Вікторії Леус, хоча благодійні ярмарки на підтримку ЗСУ вже стали традиційними, завжди буває щемно, коли відкривають скриньку для пожертв. Цього разу сума перевершила найсміливіші очікування: ліцеїсти зібрали понад 187 тисяч гривень. За словами директора закладу Ігоря Ткачука, тепер міркують, як раціональніше використати ці гроші. Швидше за все, вони підуть на купівлю автомобіля або іншого дороговартісного засобу для військових.

А в одному із ковельських навчальних закладів діти разом зі своїм наставником вирішили самі складати дрони-камікадзе. За кошти, виручені на доброчинному ярмарку, вже закупили деталі для «бойових пташок». Охочих долучитися до такої важливої справи вистачає – не тільки учасників гуртка технічної творчості та вчителів, а й інших старшокласників.

Начальник міського управління освіти Віктор Бичковський підсумував кошти, які упродовж 2022-2023 років скерували учні на підтримку українського війська: це більш як 2,5 мільйона гривень. Так, наприклад, ліцей №1 наярмаркував 305 тис., №3 – 327 тис., №10 – 237 тис. грн. До благодійних заходів долучаються навіть дошкільнята: у скриньку перемоги вихованці дитсадка «Дивосвіт» додали понад 81 тис., «Казка» – майже 79 тис., «Ромашка» – 126 тис. грн. 

– Якщо з перших днів війни ковельчани збирали кошти на продукти харчування, амуніцію, тепловізори  та бронежилети, то нині є інші потреби, – додає декан Ковельської округи, настоятель Благовіщенського собору отець Василь Мичко, який координує допомогу для військових. – Тепер є більша потреба в автомобілях, квадрокоптерах. Загалом, співпрацюючи зі школами та дошкільними закладами, вже відправили на фронт 15 автомобілів.

Валентина БЛІНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Майстриня з Волині зробила понад п’ятдесят казкових новорічних гномів
Наступна новина Різдво у Луцьку: розклад богослужінь у Соборі Святої Трійці
Останні новини
Схожі новини