На Волині одну зупинку з авторською мозаїкою відреставрують, дві інші – демонтують

На Волині одну зупинку з авторською мозаїкою відреставрують, дві інші – демонтують
Зупинка у Сокиричах з авторською мозаїкою

Дві зупинки з монументальною мозаїкою – у селах Сокиричі та Озеро Ківерцівського району – знесуть, оскільки вважають їх небезпечними. Ще одну зупинку, у Сокиричах, на якій найкраще збереглася мозаїка, обіцяють відреставрувати.

Про це повідомив заступник начальника служби автомобільних доріг в області Михайло Антонян, інформує Суспільне.

Нагадаємо, про імовірне знесення зупинок розповідала місцева жителька Олена Лашкова, яка стала на їх захист.

Олена Лашкова написала лист в облдержадміністрацію, звідти її перенаправили до Служби автомобільних доріг. Там жінка отримала відповідь: якщо зупинка немає охоронного статусу, то її будуть однозначно зносити.

Керівниця відділу інформполітики облдержадміністрації Карина Мариневич розповіла, що ці зупинки не є на балансі управління культури області й відсутні в переліку пам’яток архітектури місцевого значення.

Олена Лашкова каже:

«Це не просто зупинка-мозаїка, це роботи відомого художника Віктора Шингура, який працював на Волині не один десяток років».

Відповідальний за виконання робіт на автодорозі, заступник начальника служби автомобільних доріг в області Михайло Антонян каже: мова йде про три зупинки. Дві з них знаходяться у селі Сокиричі, а ще одна у селі Озеро. Щодо кожної з цих зупинок був проведений технічний огляд, дивилися, чи підлягають вони реставрації чи ні.

Дві зупинки – одна у селі Сокиричі, інша в Озері, – на яких видніються залишки монументальної мозаїки, будуть демонтовувати, бо вони є небезпечними, каже Михайло Антонян.

Під час огляду ще однієї зупинки у Сокиричах, на якій найкраще збереглася мозаїка, вирішили її відреставрувати, каже заступник начальника служби автомобільних доріг в області Михайло Антонян. 

«Павільйон посилимо за допомогою опор під перемичку, бо є тріщини, крім того, посилимо стінку, розберемо обліцовку, не мозаїку, а ту частину, де немає її і наведемо порядок», – каже чиновник.

Зі слів Михайла Антоняна, на реконструкцію зупинки з мозаїкою витратять орієнтовно 100 тисяч гривень. На відновлення двох інших зупинок піде теж майже 100 тисяч гривень.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку ліквідують зупинку, біля якої авто на смерть збило дитину
Наступна новина Ми подивилися новий український фільм «Забуті». Чесно ділимося враженнями
Останні новини
Схожі новини