На Волині коронавірус виявлятимуть новим методом. Де це робитимуть? Навіщо? Кому?

На Волині коронавірус виявлятимуть новим методом. Де це робитимуть? Навіщо? Кому?
Фото ілюстративне

Десять медзакладів Волинської області готуються тестувати потенційних хворих на коронавірус новим методом – імунноферментним аналізом (ІФА).

Про це повідомили у Волинській ОДА.

За словами головного санітарного лікаря Волині Наталії Янко, ІФА-тест вирішили робити як альтернативу тесту ПЛР, оскільки це менш затратний метод діагностики та може проводитись у лабораторіях більшості медичних закладів області.

Навіщо потрібне ІФА-тестування

За допомогою ІФА-тестування можна виявити імуноглобуліни 2 типів: M і G. У випадку присутності M – це свідчить про гострий процес захворювання, якщо наявний G – то людина перехворіла або заразилася вірусом і має антитіла до цього захворювання.

Коли в організмі пацієнта виникає імунна реакція та виділення антитіл, тоді може знизитися контагіозність (заразність) вірусу. Протягом 7-ми днів після появи симптомів ПЛР-тести давали позитивний результат практично в 100% випадків. Якщо хворий звернувся пізніше, показник дещо падає.

Де робитимуть ІФА-тестування

За інформацією Управління охорони здоровя Волинської ОДА, в області визначено 10 медичних закладів, у лабораторіях яких робитимуть імунно-ферментний аналіз на COVID-19.

Це Іваничівська, Ратнівська, Камінь-Каширська та Луцька районні лікарні, Волинська обласна клінічна лікарня, Волинська обласна інфекційна лікарня, Любомльське ТМО, Володимир-Волинське ТМО, Ковельське міськрайонне ТМО та Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Хто проходитиме ІФА-тестування

До групи тих, кому будуть здійснюватися ІФА-тести для виявлення антитіл до коронавірусу, входять:

- пацієнти із симптомами COVID-19/пневмонією;
- контактні особи;
- пацієнти, яким необхідна планова госпіталізація та/або операції;
- медпрацівники, які надають допомогу інфікованим на COVID-19;
- співробітники лабораторій, які працюють із зразками COVID-19;
- працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які роблять розтин тіла та можуть контактувати із секреційними матеріалами;
- співробітники Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби;
- інші медичні та фармацевтичні фахівці.

У випадку, коли методом ІФА-тесту у людини будуть виявлені антитіла, вона має здати зразок для ПЛР-діагностики.

Слід зазначити, що медпрацівники, поліцейські та нацгвардійці мають проходити регулярну діагностику, то ІФА-тестування зменшить завантаженість ПЛР-діагностики. Також планується відправляти на ІФА-тест осіб, у яких є симптоми COVID-19, але їхні результати ПЛР-тестів дали негативний результат.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Чим відрізняється ІФА-тестування від ПЛР та експрес-тестів

Щоб провести ІФА-тест, потрібні лабораторні умови та спецобладнання. Цей аналіз роблять, досліджуючи сироватку крові, а не саму кров, як у випадку зі швидкими тестами, і не матеріали мазків, як у при ПЛР-діагностиці.

ІФА-тест демонструє імунну реакцію на вірус – рівень антитіл. За допомогою експрес-тестів також можливо перевірити наявність антитіл в організмі. Головний мінус швидких тестів – це їхня низька чутливість та специфічність, порівняно з ІФА-методом.

Тестування методом ПЛР виявляє вірус, тобто його генетичний матеріал. Відтак позитивний результат ІФА-тесту стане ще однією підставою для здійснення ПЛР.

ІФА-тестування для виявлення антитіл COVID-19 врегульовано наказом МОЗ від 20.05.2020 № 1227. Однак для більш точного діагнозу рекомендується враховувати виключно результати ПЛР-тестування.

Читати також: У МОЗ розповіли, кого тестуватування на антитіла до COVID-19


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мешканці Заборольської ОТГ перекрили дорогу. Протестують проти приєднання до Луцька
Наступна новина Транспорт – з 1 червня, дитсадки – із третього. Як у Луцьку послаблюють карантин
Останні новини
Схожі новини