На Волині мешканці села Ржищів потерпають від торф’яних пожеж

На Волині мешканці села Ржищів потерпають від торф’яних пожеж
Фото ілюстративне

Щороку мешканці села Ржищів Мар’янівської громади потерпають від торф’яних пожеж. Горить площа більш як 400 гектарів, тож місцеві жителі у прямому сенсі не мають чим дихати. Оскільки ці землі є власністю держави, відтак контроль за ними здійснює Волинська обласна державна адміністрація.

Про це йдеться на сайті Луцької райради.

Відомо, що багато років частину цієї території орендує ТзОВ «Стоянівський торфобрикетний завод» Львівської області. У грудні 2020 року укладений додатковий договір до договору оренди між Волинською ОДА та Стоянівським заводом щодо надання земельної ділянки площею 108,1 га терміном до 2037 року. В договорі обумовлено, що орендар зобов’язаний обслуговувати земельну ділянку торфовища площею 412 га і у випадку виникнення пожежі сприяти їх усуненню.

Насправді ж, за словами радника голови Луцької районної ради Юрія Ройка, орендар опікується лише ділянкою площею 108 га, на якій добуває торф, і уникає гасіння пожеж на решті територій.

Тому Юрій Ройко, як депутат Волинської обласної ради, адресував свій депутатський запит на сесії голові Волинської ОДА Юрію Погуляйку контролювати і вимагати від Стоянівського торфобрикетного заводу виконання умов договору оренди, адже, окрім, екологічного лиха, це реальна загроза для здоров’я та життя мешканців села Ржищів.

Юрій Ройко вважає доцільним провести перемовини з ДП «Волиньторф» та КП «Волиньприродресурс», щоб залучити місцевих виробників для розробки та ефективного використання торфу. До речі, поблизу Ржищева є потужні поклади торфу – до 16 метрів.

Читайте також: «Район я бачу процвітаючим у всіх аспектах», - голова фракції «Батьківщина» Тетяна Павлова-Багрійчук


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинський університет посів 28-му сходинку у загальному рейтингу вишів України
Наступна новина На Волині декілька сіл залишились без газу через аварію
Останні новини
Схожі новини