На Волині пасічник тримає на засіяних сидератами полях 140 бджолиних сімей: що кажуть аграрії

На Волині пасічник тримає на засіяних сидератами полях 140 бджолиних сімей: що кажуть аграрії

На поле, засіяне сидератами, в селі Мельниця Велицької громади привіз більш як сотню вуликів волинський пасічник Сергій Потішук. На квітучих сидеральних рослинах живляться 140 бджолиних сімей, розповів Суспільному бджоляр.

За словами Сергія Потішука, золотарник відцвітає і верес повністю відцвів, тому наразі для бджіл залишилися лише пізні сидерати, як-от гірчиця та гречка.

"Це більше для бджіл ми привезли сюди. Не для того, щоб відкачати мед, а для того, щоб бджоли прохарчувалися і собі запас на зиму трошки зробили. Побачимо, як будуть зимувати на цьому пізньому медові", — сказав пасічник.

З бджолярами, як Сергій, аграрії співпрацюють із весни до осені. Як зазначив керівник одного з обласних агропідприємств Віктор Савенюк, розмножують соняшник на насіння та самі були ініціаторами появи на полі бджолиних сімей.

"Тому, що технологія розмноження і гібридизації соняшника передбачає, що для правильного запилення і формування насіння потрібно 3-4 вулики на один гектар", — каже волинянин.

За словами аграрія, ще в липні на полі зібрали ріпак. Далі, щоб підготувати землю до посіву ярої культури, 80 гектарів засіяли сумішшю сидератів — спеціальних культур, які відновлюють стан ґрунту.

"Тут бачимо гречку, гірчицю, пелюшку, вику, є в нас овес. Ми знаходимося на Ковельщині, і тут легкий гранулометричний склад ґрунту, низький вміст органічних речовин і гумусу. Будь-яка органіка, яку ми можемо використати, нам важлива", — сказав Віктор Савенюк.

Бджоляр Сергій Потішук говорить: цвіт гречки й гірчиці є джерелом поживи для бджіл у передзимовий період. Його вулики стоятимуть біля поля до кінця вересня.

Після цього аграрії зелену масу сидератів заорють в ґрунт, від чого він збагатиться клітковиною та азотом, відновить запаси гумусу, покращить структуру та підвищить родючість, зазначив керівник агропідприємства Віктор Савенюк.

В області аграрії застосовують сидерати та бджільництво для вирощування культур не перший рік, розповіла заступниця начальника обласного управління агропромислового розвитку Людмила Петриканин.

За її словами, бджоли запилюють рослини сидеральні рослини, що дає поштовх для кращого розвитку певних культур.

"Сидерати важливі для органічного виробництва, тому що в органічному виробництві не може бути ніяких мінеральних добрив, хімічних засобів різних. В осінній період, коли менше є цвіту, медоноси приносять мед своїм господарям", — додала посадовиця.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинянам розповіли, що необхідно зробити до опалювального сезону
Наступна новина На Волині чоловік вдарив жінку ножем в спину
Останні новини
Схожі новини