На Волині спалах вірусного гепатиту А: що потрібно знати про хворобу

На Волині спалах вірусного гепатиту А: що потрібно знати про хворобу

Минулого тижня Шацький район сколихнула звістка про те, що в селі Піща виявлено 7 випадків захворювань на вірусний гепатит А (хвороба Боткіна).

Навіть на обласній оперативній нараді голова Волинської ОДА Володимир Гунчик акцентував увагу присутніх на цьому випадку, пише Район.Шацьк.

Що потрібно знати про хворобу, розповідає лікар-інфекціоніст Шацької районної лікарні Катерина ЖДАНОВА-КУЗЬКО.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим) через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.

Інкубаційний період - 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов’язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони (кишечник + кишка), перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо в дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися).

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми -- обдати окропом.

5. Суворо дотримуватися правил особистої гігієни - обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

6. Не займатися самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутися до лікаря.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 130 років за 2 хвилини: National Geographic показав усі свої обкладнки. ВІДЕО
Наступна новина Українець, який потрапив у список найперспективніших моделей світу, розповів, як тримає себе у формі
Останні новини
Схожі новини