У 2023 році ротавірусною інфекцією хворіло 335 волинян: що варто знати

У 2023 році ротавірусною інфекцією хворіло 335 волинян: що варто знати

Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. Вірус може вражати і дорослих

Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

В області торік лабораторно підтверджено 335 випадків ротавірусної інфекції, зокрема, 314 — серед дітей до 17 років. Для порівняння, за 2022-й було зареєстровано 377 та 356 випадків відповідно.

Що варто знати про ротавірус

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Здебільшого, виникає в холодну пору року, переважно з листопада до квітня.

Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. Вірус може вражати і дорослих. У них захворювання, зазвичай, протікає в легкій формі з менш вираженими симптомами. До того ж це захворювання може мати епідемічний характер.

Симптоми ротавірусу: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Діарея може тривати від 5 до 7 днів. 

Також захворювання може проявлятися як ГРВІ: нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні, попри те, що це виключно кишкова інфекція й не має жодного стосунку до вірусів респіраторної групи.

Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом — під час контакту з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями, як-то іграшки, меблі, одяг, підлога, або під час вживання в їжу інфікованих харчових продуктів.

Найбільш небезпечним у ротавірусній інфекції, особливо для немовлят і дітей раннього віку, є зневоднення, тому важливо пити багато рідини, бажано електроліти — спеціальні розчини, які відновлюють водно-електролітний баланс.

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає, насамперед, боротьбу зі зневодненням.

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Ковельщині дружина священника УПЦ МП назвала українську мову «некрасівою»
Наступна новина Матері загиблого воїна з Волині вручили орден «Хрест Героя»
Останні новини
Схожі новини