На Волині сусіди-самоврядці переймали досвід громади, що боролася за мільйон

На Волині сусіди-самоврядці переймали досвід громади, що боролася за мільйон

На Волині у «Маршруті успіху», організованому Рівненським РВ Асоціації міст України, зустріли весну голови ОТГ і тих громад, що розмірковують над об‘єднанням із Рівненщини.

Про це повідомляє прес-служба Волинського РВ АМУ.

Ознайомитися із децентралізаційними успіхами вони приїхали у Княгининівську ОТГ, що неподалік Луцька. Посприяло їм у цьому Волинське регіональне відділення АМУ, виконавчий директор якого Богдан Самойленко, супроводжував рівненських гостей у поїздці.

Під час зустрічі з ними Княгининівський сільський голова Олена Твердохліб розповіла про досягнення громади, реалізовані проекти та напрямки розвитку ОТГ. Значну увага у виступі приділила питанню розвитку соціально-гуманітарної сфери, роботі закладів освіти та культури, ознайомила із планами щодо організації роботи закладів охорони здоров’я в майбутньому.

Читати також: Княгининівська ОТГ припинила участь у соціальному бізнес-проекті «Громада на мільйон», що транслюється на 1+1.

Гості із сусідньої області відвідали Центр культури, дозвілля та спорту Княгининівської сільської ради, де їх радо вітала його очільниця Вікторія Мельничук. Вона розповіла про особливості функціонування установи, яка є самостійним розпорядником коштів та має власну бухгалтерію.

– При попередньому сільському голові доводилось просити гроші на повітряні кульки до Дня Незалежності, а нині, маючи власні гроші, можемо купувати апаратуру для сцени, костюми, комп’ютерну техніку і не лише для закладу культури в Княгининку, але й для тих, що є в інших селах нашої громади. І не потрібно йти до бухгалтера щось випрошувати, пояснювати, бо у нас своя бухгалтерія й усе відбувається оперативно, – розповіла директор Центру.

Таку форму господарювання в ОТГ вважає найкращою для закладів культури, освіти та медицини Василь Гром, консультант з бюджетних питань проекту ПУЛЬС на Волині та називає її остаточною децентралізацією.

До речі, саме йому належить ідея у Княгининівській ОТГ навчально-виховні комплекси і Центр культури дозвілля та спорту зробити розпорядниками коштів нижчого рівня.

– Ще торік у квітні, коли не було закону України «Про освіту», на базі дитсадка і школи в Княгининку утворили НВК, бо в селищі Рокині такий уже діяв. Тож, щоб не робити головного розпорядника коштів, обидва навчально-виховні комплекси отримали статус розпорядника коштів нижчого рівня. Був спротив, освітяни, які відвикли від грошей, новацію сприйняли не одразу, але зараз задоволені, – наголосив Гром на зустрічі у Центрі культури, дозвілля та спорту.

– У них уже є розумна галузева кооперація між навчальними закладами. Наприклад, вдалося школам в ОТГ зекономити одній – 20 тисяч гривень, а іншій – 80, тож вони склавши їх докупи купили в обидва освітні заклади по інтерактивній дошці. Так народжується розуміння, що ми – громада і її розвиток залежить від спільних зусиль і роботи.

У приміщенні Центру самоврядці із Рівненщини також могли ознайомитися з роботою школи мистецтв, музею села Княгининок, побувати в бібліотеці, де саме проходив майстер-клас із виготовлення виробів із декоративної соломки.

Далі їхній шлях проліг до дошкільного та шкільного підрозділів Княгининівського навчально-виховного комплексу.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою буде погода у Луцьку та області 4 березня
Наступна новина У США фізик заявив, що знайшов реальні докази існування Бога
Останні новини
Схожі новини