На Волині домашня кішка захворіла на сказ

На Волині домашня кішка захворіла на сказ
Фото ілюстративне

У селищі Маневичі домашня кішка захворіла на сказ та загинула.

Про це повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ.

Тварина занедужада ще 11 листопада – ветеринари запідозрили ринофарингіт та призначили відповідне лікування.

На четверту добу стан погіршився: кицька постійно нявчала, відмовлялася від їжі та води, і господиня випустила її надвір. Коли кішку кликали, вона не реагувала.

На 12-ту добу тварину знайшли мертвою у підвалі будинку. Лабораторно підтвердили у неї сказ.

У лабораторному центрі кажуть, що домашні тварини з цього будинку не щеплені проти сказу. До того ж із хворою твариною контактували троє людей. Зараз їм призначили курс профілактичного антирабічного лікування.

Протягом останніх років у Волинській області щорічно виявляють до пів сотні випадків сказу серед тварин, понад 65 % становлять домашні тварини (коти та собаки).

Лікарі-епідеміологи наголошують на обов’язкових щепленнях проти сказу всіх домашніх тварин. А при контактах з будь-якими тваринами, надто хворими, варто звертатись до лікарів та не відмовлятись від обов’язкових щеплень як єдиного способу вберегтись від смертельної хвороби.

Довідково
Сказ  характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування – абсолютною летальністю. 
Щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей.
Вірус сказу у слині хворої тварини зберігається добу, в замороженому стані – до 75 днів. Вірус чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5% йод вбиває вірус за хвилину.
Людина заражається під час укусу (чи ослиненні шкіри). Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.
Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. Так, при укусі в обличчя ймовірність захворіти становить до 90%, укусах кисті рук — до 65%, в нижні кінцівки — до 25%.
Інкубаційний період у середньому становить від 2 тижнів до 3 місяців, (іноді  до 1 року і більше).

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У луцькому клубі «Майдан» встановлюватимуть рекорд України. Запрошують усе побачити на власні очі
Наступна новина На Волині з'являться нові туристичні маршрути
Останні новини
Схожі новини