У Волинській області вперше за майже 20 років зафіксували випадок бруцельозу: деталі

У Волинській області вперше за майже 20 років зафіксували випадок бруцельозу: деталі

На території Волинської області зафіксували випадок інфікування бруцельозом. Занедужав 60-річний житель Луцька

Про це повідомили в обласному Центрі контролю і профілактики хвороб.

Захворювання на бруцельоз в області не реєстрували майже 20 років. 60-річний чоловік захворів у січні, тоді в нього з’явилися болі в суглобах, підвищення температури тіла, головний біль, запаморочення. Із такими симптомами наприкінці лютого він звернувся у лікарню.

В березні волинянин знову звернувся до медиків із тими ж симптомами. Лікар-інфекціоніст скерував чоловіка на додаткове обстеження, під час якого і виявили збудник бруцельозу. Нині пацієнт проходить лікування.

За даними епідеміологів, чоловік має дачний будинок, де утримує котів, собак та кролів. Також він купував на ринку в незнайомих людей м’ясо, молоко та молочні продукти. Вживав їх без термічної обробки

Що таке бруцельоз і які симптоми

Бруцельоз — це інфекційне зооантропонозне (спільне для людей і тварин) захворювання, спричинене мікроорганізмами роду Brucella. Воно передається контактним шляхом від тварин-носіїв збудника (великої рогатої худоби, овець, кіз, свиней, кролів ), а також їх інфікованих продуктів або тканин. Хвороба має здатність до хронічного рецидивного перебігу з переважним ураженням органів руху, нервової і сечостатевої систем організму. Від однієї людини до іншої бруцельоз не передається.

Інфікування людини відбувається під час вживання заражених продуктів тваринництва — некип’яченого молока і сирих молочних продуктів, а також сирого м’яса. Хвороба передається від великої рогатої худоби, овець, кіз, свиней і кролів.

Найчастіше, хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 39–40°С, супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах, збільшенням лімфатичних вузлів, обмеженням рухливості суглобів. Можливий також поступовий розвиток хвороби.

Часто бруцельоз спричиняє алергічні захворювання — висипи, дерматити. Також потерпає опорно-рухова система ( розвиваються артрити, синовіти, бурсити). Ураження нервової системи проявляються невритами (наприклад, лицьового або слухового нерва), неврозами та ішіорадикулітами.

Як уберегтися від бруцельозу

  • не вживайте сире молоко та молокопродукти;
  • споживайте їжу лише відомого походження;
  • споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
  • не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Донеччині загинув 20-річний Герой з Волині Василь Куприянчик
Наступна новина Україна повернула тіла 121 загиблого захисника
Останні новини
Схожі новини