На Волині ветеранка вчить дітей стріляти з лука

На Волині ветеранка вчить дітей стріляти з лука

Майя Москвич — ветеранка. Вона кілька років служила як доброволиця, мала шість ротацій і планувала піти з фронту лише тоді, коли здобуде перемогу. 

Проте сталося інакше. Майя була змушена повернутися додому через негаразди зі здоров’ям, а перемоги прийшли до неї пізніше — на «Іграх нескорених». Вона отримала дві золотих медалі в стрільбі з лука на міжнародних змаганнях, створила свій клуб у Луцьку і почала тренувати дітей. 

Про Майдан, передову і реабілітацію Майї, її луки та лучників-чемпіонів — у матеріалі hromadske.

Чемпіонат Луцька у стрільбі з лука на подвір’ї біля Волинського національного університету

Ціна медалі

На подвір’ї біля Волинського національного університету збираються спортсмени: школярі та дорослі. Готуються до другого чемпіонату міста зі стрільби з лука. 

Тренерка Майя Москвич приходить трохи згодом — перевіряє, чи всі і все на місцях. Судді заповнюють протоколи і змагання починаються. 

Майя оголошує позицію кожного, уважно стежить за пострілами й підраховує бали ще раніше, ніж їх оголошують. У її поглядах та стриманості помітне хвилювання.

Майя Москвич оголошує поточні результати учасників чемпіонату

По п’яти годинах боротьби Майя вішає на шиї переможців медалі. 13-річний Назар Собуцький посів друге місце. 

«Назар — це неймовірно. Він досягнув такого рівня, тому що тренується двічі на тиждень по дві години мінімум», — каже Майя. 

Це нагадує її власну історію. Після повернення з фронту дівчина тренувалася, докладала зусиль — і вже за пів року отримала золоту медаль за стрільбу з лука на міжнародних «Іграх нескорених».  

«Я повернулася з війни не з власної волі, а за станом здоров’я. Одна з ротацій далася мені взнаки — я фактично втратила слух. Прикро, але тоді я не усвідомлювала, що зі мною щось не так. Не було якоїсь інструкції: мовляв, відчуваєш, що щось негаразд — піди полікуйся. Я стала непридатною до служби, зрештою отримала травми хребта, через які навіть не могла тримати в руках автомат. Не знаю, як би склалося моє життя, як би не “Ігри нескорених”», — розповідає дівчина.

Майя Москвич спостерігає за тренуванням своїх підопічних

Двічі на тиждень вона відвідувала тренування, вчилася стріляти з лука, знайомилася та спілкувалася з іншими ветеранами. Незабаром Майя поїхала на змагання до Сіднея у складі збірної та здобула золото для української команди.

Ця перемога прийшла до ветеранки настільки швидко, що вона навіть не встигла усвідомити, що відбулося. Тож вирішила сповільнитися: ненадовго приїхати до Луцька й поміркувати над тим, як далі будувати життя. Побути наодинці з собою.

Дівчина сподівалася, що обласна рада за перемогу на «Іграх нескорених» подарує їй лук, який коштував близько ста тисяч гривень, і вона продовжуватиме стріляти. Але їй відповіли: «Не можемо поставити його на баланс».

Тоді вона вирішила: якщо й не стрілятиме сама, то бодай створить іншим простір для занять.

Майя Москвич поправляє поставу юного учня під час тренування своїх підопічних Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Спершу Майя планувала, що це буде місце для реабілітації ветеранів, аби вони мали де тренуватися та готуватися до «Ігор нескорених». 

Та згодом це місце стало дечим більшим — на заняття почали приходити діти й інші цивільні.

Відмовити їм у навчанні Майя не могла. За ними підтягнулися й люди, які вже вміли стріляти з лука, і разом вони почали розвивати цей спорт у місті, — майстрували щити, приносили свої стріли, необхідне обладнання, допомагали тренувати школярів, шукали інвесторів, спонсорів, подавалися разом на «Бюджет участі» і вигравали гроші для клубу. Так у «Луцьких соколів» з’явилися перші досягнення, чемпіонати та перемоги. Згодом зареєстрували федерацію.

Майя Москвич розминає м'язи перед тим, як вийти на стрільбище

Не чорно-біла війна

Сама ветеранка не стріляла вже упродовж двох років. Вона навіть не могла взяти до рук чужого лука — щоразу, коли його торкалася, хотіла плакати. Дівчина не могла повірити, що попри золоту медаль вона досі не має власного спорядження. Лише нещодавно депутати зібрали гроші і придбали для Майї лук. 

«Стрільба з лука дає мені сенс життя, а це особливо потрібно після війни — мати щось, що ти продовжуєш робити. На війну я йшла з думкою про те, що потрібно зупинити ворога. Коли не змогла робити це й далі — було важливо віднайти новий сенс», — каже Майя.

На фронт вона пішла майже відразу після Революції гідності. 

Спершу її відмовлялися брати на бойову посаду — мовляв, дівчина. Тому Майя була діловодкою в батальйоні імені генерала Кульчицького. Пізніше за «доблесну службу» її підвищили до стрільця.

Майя Москвич на передовій

Те, що побачила Майя на передовій, геть не збігалася з її уявленнями.  

«Ідеальна кімнатна дівчинка поїхала й побачила реальне життя. На війні розбилися мої уявлення про життя та світ. Раніше він був для мене чорно-білим, там були хороші і погані хлопці. Усі, хто йшли воювати за Україну, були хорошими, хто ні — поганими. На війні я зрозуміла, що це не так», — каже ветеранка. 

На Майдані Майя була по один бік барикад, а на передовій ніби потрапила на інший: разом із нею служили й беркутівці, й бійці Нацгвардії. 

Майя Москвич (у центрі кадру) разом із бойовими побратимами на передовій

Тривалий час бійчиня не відчувала небезпеки навіть під обстрілами. Лише у 2015, коли поїхала на ротацію і була вночі на позиції з побратимом, зрозуміла, що таке війна.

«Нас крило дуже близько, і треба було тримати позицію. Але страх настільки пронизував тіло, що ми по черзі саперною лопаткою копали собі ямки. Фізично хотілося лежати нижче землі. Я розуміла, що мені треба дивитися прямо, але якби не копала ту ямку, то посивіла б». 

У 2015 Майя приєдналася до підрозділу «Гарпун», у 2016 — до «Миротворця». 

А за рік по тому пішла зі служби. За цей час бійчиня мала шість ротацій. Вона воювала й вірила, що повернеться лише тоді, коли переможе ворога, коли військові встановлять українські прапори на всіх окупованих територіях.

Старт забіга в пам’ять про загиблих військових у центрі Луцька. Аналогічні забіги, пройшли по всій Україні 28 серпня, в чергову річницю Іловайської трагедії

Революція змін

У переддень змагань на центральній площі Луцька збираються люди. Переодягаються у спортивну форму, розминаються — готуються до благодійного забігу на честь загиблих на фронті.

З іншого боку площі, біля церкви, людей менше — священики відправляють панахиду, місцеві підходять і кладуть квіти до стіни з фотографіями загиблих воїнів. Одна з жінок обережно торкається портрету чоловіка та довго дивиться на нього.

Майя приходить тоді, коли біля стіни вже майже нікого немає. Повільно йде повз і розглядає кожного.

Вказує на портрети людей, яких знала особисто, з ким була на Майдані, та згадує, як усе починалося для неї.

«Ми готувалися до революції, чекали на цей день. Майже одразу вирішили, що потрібно виходити з наметами. Я написала дуже пафосне повідомлення і розіслала всім членам організації: “Побратими, час настав! Виходимо!”», — згадує Майя. 

Майя Москвич іде по вулиці Лесі Українки в центрі Луцька, розповідаючи журналістам hromadske свою історію

Майя швидко зрозуміла, що справжня революція відбувається в Києві, а значить, їй необхідно бути там. 11 грудня, за годину до того, як вона мала виїхати до столиці, в штаб організації увірвалася міліція. Дівчині вручили підозру.

Майя не спала кілька ночей, нервувала, непритомніла, до неї викликали швидку. Вона залишилася сама в Луцьку — решта активістів, уся її команда поїхала до Києва і повертатися не планувала: на них також чекали підозри й арешти.

Дівчина думала, що її підозрюють у тому, що в переддень вони з товаришами розгромили пам’ятник Леніну в селі неподалік Луцька. Втім, у підозрі йшлося про інше — вона нібито «цинічно і прилюдно пошкодила портрет Януковича». 

На дівчину вдягнули електронний браслет, заборонили виходити на Театральний майдан і брати участь у мітингах. Новина про її арешт розлетілися всією країною. Активісти влаштовували акції на її підтримку, виходили з перевернутими портретами Януковича. Пізніше, переглядаючи відео, Майя дізналася, що Сергій Нігоян, із яким вона ніколи не була знайома особисто, також виходив на акцію.

Майя Москвич слухає гімн України перед забігом у пам’ять про загиблих військових у центрі Луцька

Майя знаходить портрет Нігояна на стіні пам’яті.

«Це — стіна совісті. Коли хочеться подумати, чи правильно живеш, чи правильно щось робиш — можна сюди приходити і дивитися. Немає кращих порадників і відчуттів. Я в Києві часто йшла на Алею героїв Небесної сотні. Приходила й говорила. Траплялися моменти, коли було дуже соромно, що я не можу нічого зробити. Я йшла на війну, щоб перемагати, визволяти від ворогів. А повернулася ні з чим, із втраченим здоров’ям. Вони загинули, а я лишилася… Але зараз якось легко — отже, я все роблю правильно», — каже з усмішкою Майя.

Текст: Олеся Біда

Фото: Олександр Хоменко

Читати також: Ветеран з Луцька виборов дві перемоги на змаганнях у США 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому у Володимирі обвалилися 100-річна будівля
Наступна новина В Україні за добу виявили 7 967 хворих на коронавірус
Останні новини
Схожі новини