На Волині виявили понад 70 крадіжок газу

На Волині виявили понад 70 крадіжок газу

Від початку 2020 року фахівці АТ «Волиньгаз» виявили понад 70 крадіжок газу. Один із найпоширеніших способів несанкціонованого відбору блакитного палива – втручання в роботу лічильників газу. За незаконно використаний енергоресурс крадії повинні сплатити більше 650 тисяч гривень нарахованих збитків.

 Взаємовідносини газорозподільної компанії зі споживачами регулює законодавство – Кодекс газорозподільних систем. У цьому документі визначено види порушень, внаслідок яких здійснюється перерахунок об’ємів природного газу, – інформують у пресслужбі «Волиньгазу».

Серед них підробка, пошкодження пломб на лічильнику, вплив магнітного поля або зміна даних об’єму газу. Через ці дії споживача витрата природного газу не обліковується, або обліковується частково чи з порушенням законодавства.

 У випадку часткової сплати необлікованого газу, АТ «Волиньгаз» може реструктуризувати залишок заборгованості. Проте споживачі не завжди визнають факт крадіжки газу й оскаржують рішення комісії щодо донарахованих обсягів природного газу в суді.

 Судова практика склалась таким чином, що 90 % справ, які стосуються крадіжок газу суд задовільняє на користь АТ “Волиньгаз”. Суд апеляційної інстанції всебічно досліджує всі обставини справ й виносить рішення, які є законними та обґрунтованими. В подальшому споживач зобов’язаний не лише відшкодувати компанії вартість необлікованих обсягів газу, а й проведення експертизи. Також повинен встановити за свій кошт новий лічильник і компенсувати судовий збір на користь газорозподільної компанії.

 До прикладу, в одній із судових справ стосовно крадіжки газу Волинський апеляційний суд зазначив:

«Наведені обставини свідчать про те, що лічильник газу, встановлений у будинку, власником якого є позивач, на час чергової повірки та його демонтажу для проведення відповідної експертизи мав механічні пошкодження: потертості та подряпини на корпусі під лічильним механізмом в напрямку від металевої пломби до магнітної муфти, що вважається несанкціонованим втручанням у роботу засобу вимірювальною техніки та призводить до викривлення даних обліку спожитого природного газу і є підставою для донарахування об’єму та обсягу не облікованого газу і визначення його грошової вартості».

 Аналогічне рішення суд апеляційної інстанції ухвалив в іншій справі. Цікаво, що у двох цих справах втручання було виявлено в одному із населених пунктів у понад 10 споживачів. Характер втручань ідентичний, у всіх випадках проведено визначення необлікованого газу, проте двоє споживачів вирішили спростувати цей факт у суді. Однак, суд апеляційної інстанції в обох справах підтвердив правомірність дій АТ «Волиньгаз» щодо визначення необлікованих обсягів природного газу.

 Найбільше крадіжок газу спеціалісти «Волиньгазу» виявили у Володимир-Волинському, Горохівському, Луцькому районах.

 АТ «Волиньгаз» нагадує споживачам, що несанкціоноване втручання в роботу газових мереж несе загрозу життю. Самовільна заміна газового обладнання, незаконне приєднання, негерметичність газового лічильника можуть спричинити витоки газу та масштабні аварії. До того ж, для осіб, які здійснюють втручання в газові мережі законодавством передбачена матеріальна відповідальність.

 Якщо ви стали свідком крадіжки газу – повідомте про це газорозподільну компанію за номером екстреної служби «104».

 Довідково: АТ «Волиньгаз» здійснює розподіл природного газу для 250 тисяч побутових споживачів та понад 4 тисячі підприємств Волинської області. Загалом компанія обслуговує понад 7, 7 тисячі кілометрів газопроводів різного тиску.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Вогонь у відповідь лише за декількох умов». На Донбасі з 27 липня – чергове перемир'я
Наступна новина Проживи довше, подивися більше. 2020 рік не перестає дивувати
Останні новини
Схожі новини