Проживи довше, подивися більше. 2020 рік не перестає дивувати

Проживи довше, подивися більше. 2020 рік не перестає дивувати

Нещодавні дослідження виявили райони з найчистішим повітрям у Луцьку. Ми вирішили продовжити цю тему.

Ще зі школи нам постійно говорять, як  важливо дихати чистим повітрям, багато часу проводити на природі. Але як конкретно впливає на нас якість повітря, яким ми дихаємо щодня?

Проживання у районі з брудним повітрям може забрати у людини до двох років життя. Згідно з всесвітньою організацією охорони здоров’я, одна третина випадків смерті від інсульту, раку легенів і серцевих захворювань обумовлена забрудненням повітря. Це еквівалентно впливу тютюнового диму і значно серйозніше, ніж, наприклад, наслідки споживання надлишкової кількості солі.

Як зменшити ризики та мінімізувати вплив брудного повітря на наше здоров’я та самопочуття? Найперша думка — жити на природі, якомога далі від промислових підприємств. У Луцьку зараз є багато пропозицій щодо житла саме у передмісті.

⠀Ми вирішили з’ясувати, як саме впливає життя за містом на здоров’я людини? Ось думка експерта — завідувача відділення пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні, члена Європейського респіраторного товариства Олега Яковенка:

«За містом, звичайно, повітря чистіше, менше смогу, менша загазованість, проте, за містом є багато рослин, і це може бути іншим шкідливим чинником для тих, хто має алергію на пилок (так званий поліноз). Велике значення має не лише локальний стан повітря, але й кліматогеографічна зона, в якій проживає людина. Наприклад, клімат Волині — це підвищена вологість, сирість, велика кількість грибкових алергенів у повітрі, які шкодять здоров’ю людини, особливо алергіками, астматикам, попри те, що в загальному в нашому регіоні повітря чистіше, на відміну від східних регіонів України, де брудніше повітря внаслідок важкої промисловості.

Щоб тривалість та якість життя була доброю, потрібно дотримуватись правильної гігієни дихальних шляхів — працювати в безпечних умовах праці з відповідним захистом, не палити та берегти нашу екосистему, та якщо вже захворів, то лікуватись лише згідно з доказовою медициною!»

 

Одним з головних складників нашого здоров’я є сон. Саме глибокий спокійний сон балансує психологічний стан людини та робить її більш витривалою та здатною протистояти стресу.

Здоровий і міцний сон починається з виходу на вулицю і зустрічі з сонцем. За даними дослідження, опублікованого в The Journal of Clinical Sleep Medicine, ті люди, які багато часу перебувають на вулиці та в приміщеннях з природним освітленням, сплять в середньому на 46 хвилин на добу більше.

Як спиться на свіжому повітрі, ми запитали у мешканки житлового комплексу «Сімейна Фортеця» у Струмівці. Ось що нам розповіла пані Оксана, яка вже рік мешкає у передмісті: «Не знаю, що точно вплинуло - чи то чисте повітря, чи те, що ми нарешті купили з чоловіком власне житло, проте спати я почала більш глибоко. Посеред ночі не прокидаюся і засинати стала швидше».

Ще один метод покращити здоров’я, а саме нашу імунну систему, називається Shinrin-yoku (сінрін-Йоку), або forest bathing (дослівний переклад «купання серед лісів»). У статті, яку підготувала Японська медична школа (Nippon Medical School) в Токіо, стверджується, що прогулянка в лісі може збільшити кількість протипухлинних речовин і підвищити активність природних так званих кілерів, які спрямовані на знищення пухлинних клітин.

То як же треба «приймати ванну» в лісі, щоб домогтися подібного ефекту? Дослідники описують цей процес наступним чином: «гуляйте в лісі, щоб відпочити, глибоко вдихаючи повітря». Вся справа у летких речовинах — фітонцидах (ефірні олії дерев) – саме вони вбивають і / або пригнічують ріст і розвиток хвороботворних бактерій.

Крім зміцнення імунітету дослідники відзначили, що прогулянки в лісі призводять до зниження артеріального тиску і скорочення вироблення гормону стресу - кортизолу.

Струмівка була визнана одним з найчистіших районів міста саме через те, що поруч знаходиться ліс. Місцеві мешканці разом з місцевими забудовниками організували толоку, прибрали сміття та навіть облаштували зону барбекю.

Тепер влаштовувати «купання серед лісів» стало ще приємніше. Ось що розповів нам ще один респондент — пан Максим, чия мама нещодавно оселилася у Струмівці у «Сімейній Фортеці»:

 «Мама любить вийти до лісу. Посидіти там із подружкою на свіжому повітрі, на комфортних лавочках. Як не подзвоню, то все вона каже: «Ми в лісі, ми в ліс пішли гуляти».

Тож перебування на природі або життя біля лісу дійсно позитивно впливає на наш фізичний та психологічний стан. Найкорисніші речі виявились дуже простими — здоровий сон, прогулянки на свіжому повітрі, відмова від паління. Все дуже просто, проте може значно покращити якість та тривалість вашого життя.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині виявили понад 70 крадіжок газу
Наступна новина Про небезпечні дерева, сморід та Старий ринок. Інтерв’ю з Ігорем Поліщуком. Частина 2
Останні новини
Схожі новини