На Волині вшанували загиблих прикордонників. ВІДЕО

На Волині вшанували загиблих прикордонників. ВІДЕО

У селі Заставне Іваничівського району на Волині вшанували прикордонників, які загинули 22 червня 1941 року під час наступу німецьких військ.

Про це ідеться у сюжеті Сфери-ТВ.

Місцевий меншканець Федір Сибіра у свої 92 роки ще тримає баян, співає, читає напам’ять вірші  й має дуже світлу пам’ять. І це єдиний на сьогодні свідок, який на власні очі бачив, як 22 червня 41-го року у селі Великі Жджари (колишня назва Заставного) гітлерівці перейшли Західний Буг і за півгодини знищили прикордонну заставу. Тоді загинуло понад 30 прикордонників, яких тут і поховали.

Ворог до наступу готувався ретельно. І це не могли не бачити прикордонники, адже польський берег усього за 200 метрів. Але жодних дій не чинили.

Тим самим Федір Сибіра повністю заперечує усталений у радянських підручниках міф про те, що наступ військ був несподіваний.

Загиблих прикордонників поховали на місці знищеної застави. А вже на початку 50-х років встановили пам’ятний знак.

Згодом останки полеглих перенесли в райцентр Іваничі. Та куди саме, пошуковці поки не зрозуміли. Щоправда, в селі подейкують, що на місце братської могили. Так само й невідома доля наметового містечка, яке у червні 41-го стояло неподалік застави.

Після війни, село Великі Жджари перейменували в Заставне у пам’ять про знищену заставу.

За загиблих воїнів усіх часів, що боронили Україну, помолилися в місцевій церкві. А селянам-ентузіастам, які бережуть пам’ять, прикордонники Луцького та Львівського загонів вручили грамоти та подарунки.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Поспішайте придбати житло мрії в Луцьку!
Наступна новина На Волині парафіяни зачинили храм і нікого не пускають. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини