На Волині зареєстрували першу підозру на ботулізм у 2021-му. Що треба знати про хворобу?

На Волині зареєстрували першу підозру на ботулізм у 2021-му. Що треба знати про хворобу?
Фото ілюстративне

За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України» з початку року в Україні було зареєстровано 5 випадків ботулізму.  У Волинській області також щорічно реєструються захворювання на ботулізм. В минулому році одна людина потерпіла від даного захворювання, в цьому році також зареєстрована підозра на ботулізм у мешканця Маневицького району.

Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр МОЗ.

Що треба знати?

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння. 

Основні фактори ризику — споживання в’ялених, копчених або консервованих м’яса, риби, рідше — овочів, як домашнього приготування, так і вироблених в промислових умовах. Небезпечними є будь-які продукти, що були приготовлені без дотримання відповідних вимог під час заготівлі, обробки, зберігання чи транспортування.

  • Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Проте, що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Відповідно, симптоми можуть проявитися вже через 2 години, або ж значно пізніше — через 4 доби й більше.
  • Порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів.
  • Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми зумовлені ураженням ковтальних м’язів.
  • Неврологічна симптоматика триває кілька днів — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм треба негайно звернутися до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Знову рекорд. У селищі на Волині утворили найбільший «потяг» із санчат
Наступна новина Овочі, хліб, зерно: на Волині діти привезли ласощі для диких тварин
Останні новини
Схожі новини