На зарплати вчителям сіл, приєднаних до Ковеля, може не вистачити грошей

На зарплати вчителям сіл, приєднаних до Ковеля, може не вистачити грошей

У зв'язку з приєднанням до Ковеля п’яти сільських рад Ковельського і Турійського районів на фінансування з міського бюджету буде прийнято сім загальноосвітніх навчальних закладів сільської місцевості із загальною кількістю 657 учнів. А механізм розподілу коштів держбюджету (освітньої субвенції) між місцевими бюджетами буде застосовуватися як для міст обласного значення.

Така ситуація призведе до зменшення на 45% суми коштів, які сільські заклади освіти отримають з державного бюджету у 2021 році. А це майже 10 мільйонів гривень, пише «Ковельpost».

Депутати міської ради стурбовані такою ситуацією, адже зменшення субвенції у таких розмірах призведе до прямих невиплат заробітної плати педагогічним працівникам і утворення значних сум заборгованості. Тож на черговій – 70-ій сесії міської ради, що відбулась у четвер, 27 серпня, було прийняте звернення до представників Уряду країни з метою внесення змін до чинного механізму формульного розрахунку освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Текст звернення подаємо без змін.

Прем'єр-міністру України Шмигалю Денису Анатолійовичу

Т.в.о. Міністра освіти і науки України Шкарлету Сергію Миколайовичу

Міністру фінансів України Марченку Сергію Михайловичу

ЗВЕРНЕННЯ

Формування місцевих бюджетів на 2021 рік і послідуючі бюджетні періоди в умовах завершення адміністративно-територіальної реформи вимагає суттєвих змін нормативно-правового забезпечення міжбюджетних відносин місцевих бюджетів з Державним бюджетом України. Важливість таких змін вкрай необхідна для місцевих бюджетів міст обласного значення, адже переважна більшість яких з 2021 року об’єднає (доєднає) велику кількість нереформованих місцевих рад сільської місцевості, що спричинить негативний вплив на фінансове забезпечення, в першу чергу, загальноосвітніх навчальних закладів в частині освітньої субвенції на виплату педагогічної заробітної плати.

Згідно з перспективним планом Кабінету Міністрів України до Ковельської міської ради передбачено доєднати 5 сільських рад Ковельського і Турійського районів з чисельністю населення 6,037 тис. чоловік, що становить 8% загальної чисельності населення майбутньої громади. На фінансування з міського бюджету буде прийнято 7 загальноосвітніх навчальних закладів сільської місцевості із загальною кількістю 657 учнів. Середня наповнюваність учнів у класах сільської місцевості складає 13,4 учнів у класі при тому, що в місті вона становить –27,1 учнів.

Водночас, показник розрахункової наповнюваності класів, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами» зі змінами, буде застосовуватися як для міст обласного значення - 25 учнів. Як наслідок, субвенція, що припадає на заклади освіти сільських громад, що будуть доєднані до міської ради, у 2021 році зменшиться на 45,1%, що становитиме 9,8 млн. гривень. Зменшення субвенції у таких розмірах призведе до прямих невиплат заробітної плати педагогічним працівникам і утворення значних сум заборгованості.

Крім того, зазначена вище постанова Кабінету Міністрів України не враховує нормативний показник поділу класів, встановлений Наказом Міністерства освіти і науки України №128 від 20.02.2002 року «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах».

Чинний механізм формульного визначення планових обсягів освітньої субвенції не враховує також виділення коштів на оплату праці педагогічних працівників, що організовують навчання дітей, які за станом здоров’я не можуть здобувати освіту за денною формою (відповідно до висновку лікарсько-консультаційної комісії закладу охорони здоров’я або медичного висновку про стан здоров’я дитини за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я України).

Враховуючи те, що прогнозовані втрати освітньої субвенції негативно вплинуть на стан організації і здійснення навчального процесу у 2021 і послідуючих роках, ми, депутати Ковельської міської ради, просимо внести зміни до чинного механізму формульного розрахунку освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам міст, врахувавши при цьому:

1) кількість учнів і нормативну наповнюваність учнів у класах для сільських шкіл, що будуть прийняті на фінансування з міських бюджетів;

2) коефіцієнт поділу класів на групи наблизити до нормативу затвердженого Наказу №128 від 20.02.2002 року Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах»;

3) показник кількості осіб, які за станом здоров’я не можуть здобувати освіту за денною формою (відповідно до висновку лікарсько-консультаційної комісії закладу охорони здоров’я або медичного висновку про стан здоров’я дитини за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я України) та навчаються за індивідуальним навчальним планом.

Прийнято на 70 сесії Ковельської
міської ради Волинської області
27.08.2020 року


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Саакашвілі заявив, що повертається в грузинську політику
Наступна новина Росія на прохання Лукашенка сформувала резерв правоохоронців для Білорусі
Останні новини
Схожі новини