Настоятель монастиря зі Світязя став хрещеним батьком для більше 100 дітей

Настоятель монастиря зі Світязя став хрещеним батьком для більше 100 дітей

Настоятель Петро-Павлівського чоловічого монастиря (УПЦ), що у селі Світязь на Волині, отець Арсеній став хрещеним батьком для 104 дітей.

Вперше він став кумом у сьомому класі. Хрестив маленького родича у своєму рідному селі Черче колишнього Камінь-Каширського району, – повідомляє «Вісник»

«Живуть мої хрещеники у Світязі, Любомлі, Луцьку, Ратному та навіть Білорусі», – розповідає  отець Арсеній.

Після першого похресника отця Арсенія (а тоді ще Василя Дем’янчука) кликали за кума багато родичів та знайомих. Ще у мирському житті став хресним батьком для пів сотні малюків. І хоч він прийняв чернечий постриг, а монахи не мають права бути кумами, все ж отець Арсеній став хресним татом ще для пів сотні дітей. Серед них є й двійні.

«Коли у нашому храмі замироточила ікона Божої Матері Почаївської, люди почали приїжджати з різними потребами. І в багатьох випадках по щирій молитві отримували благодатну допомогу. Це зцілення від хвороб, допомога у різних життєвих ситуаціях і навіть у бізнесі, – розповідає отець Арсеній. – А ще часто приїжджали подружні пари, які довго не мали дітей, і молилися біля чудотворної ікони. От одна сім’я з прикордонного містечка журилася мені: «Батюшко, уже набридло приймати ліки – ми їх відрами п’ємо, а толку нема». Молода пара часто молилася біля Почаївської ікони, і з Божою допомогою з часом жінка завагітніла. А коли народилася дитинка, попросили мене стати хресним татом. Я запитав благословення у правлячого владики, і він дав на це згоду. А потім інші пари, які молилися біля ікони і дочекалися довгожданих діток, теж просили бути хресним. І щоразу я звертався до правлячого владики. Він не перешкоджав, але дивувався, чому саме мене кличуть».

Найменшому хрещенику настоятеля храму чотири роки, а найстаршому – 28. Він навіть уже сам вінчав деяких своїх похресників.

«Коли я вийшла заміж, то померла моя мама, – згадує Руслана Дудік з села Черче. – Її мені замінила рідна тітка Марія, мама отця Арсенія. Ми родина, з дитинства знаємося. Отець Арсеній хрестив усіх моїх чотирьох дітей. Ще коли вчився в семінарії – Інну, Сергія, Альону, а коли став монахом – то найменшого Богдана. А минулого року у світязькому храмі вінчав дочку Інну та її чоловіка Сашу. За турботу, ласку ми щиро дякуємо нашому отцю Арсенію».

Мамі монаха допомагали його похресники. Усіх 104 похресників важко назвати і не помилитися з іменем. Тож отець Арсеній склав список, де зазначені усі.

«Може, я не усім спроможний зробити подарунки на Миколая, Різдво, але я роблю найбільший дарунок – щоденну молитву за них, – каже отець Арсеній. – І вони моляться за мене. Коли я потрапив у лікарню, багато моїх похресників і кумів дзвонили й казали: «Батюшко, ми молимося за вас».

Дуже часто хрещеники приїжджають у монастир до отця Арсенія на престольний празник, до сповіді, причастя, на його день народження, щоб особисто привітати зі святом. Він пригощає їх цукерками, дарує іконки. А отець Арсеній іноді їздить на дні народження до тих, хто живе ближче. Перед святкуванням служить подячний молебень. На жаль, ще жодного разу не збиралися усі хрещеники разом, але у майбутньому отець Арсеній хотів би присвятити для такої зустрічі спеціальний день, щоб приділити увагу кожному.

«Найбільше радує, як каже святий апостол Іван Богослов, те, що діти перебувають в істині. Мені приємно, що батьки навчили їх відвідувати храм і молитися, – зізнається отець Арсеній. – Для мене більшої радості немає».

Особливо тішилася хрещениками отця Арсенія його мама, яка не мала онуків. Після смерті чоловіка вона жила самотньо у селі Черче, але не зосталася одинокою. Її часто навідували синові похресники, косили, орали город, садили-копали картоплю. І навіть зараз, коли мами вже немає, кума монаха доглядає його батьківську хату.

Нагадаємо, раніше «Перший» писав  про Петро-Павлівську церкву у Світязі, змуровану за заповітом дружини гарфа Францішека Ксаверія Браницького – Олександри Браницької. З 16 століття на цьому місці лунає молитва. Тому храм вважають особливим намоленим місцем. Навіть у радянські роки церква не закривалася, була діючою. Був лише один період, коли помер старий священик, якийсь час тоді люди самі збиралися в церкві, читали Святе Письмо і співали церковні псалми, молилися. У церкві є чудотворна ікона Божої Матері Почаївської, якій більше ста літ. За спогадами старожилів, колись її купили в Почаєві спеціально для цього храму місцеві жителі і пішки принесли образ додому. 

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волинській ОДА шукають нового начальника управління у справах молоді та спорту
Наступна новина У центрі Луцька горів колишній кінотеатр
Останні новини
Схожі новини