НБУ ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену видатному вченому з Волині

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену видатному вченому з Волині

У вівторок, 12 січня 2021 року, Національний банк у продовження серії «Видатні особистості України» ввів в обіг пам’ятну монету «Агатангел Кримський».

Про це повідомляють на сторінці «Музей грошей Національного банку України» у фейсбуці.

Монета присвячена українському історику, орієнталісту, письменнику, перекладачу, одному із засновників української Академії наук та одному з перших її академіків – Агатангелу Юхимовичу Кримському, який родом із Волині.

15 січня цього року виповнюється 150 років від дня народження мовознавця.

На аверсі монети розміщена композиція, що символізує діяльність ученого-сходознавця та джерело знань – геометричний декор із розкритих книг, що складаються в багатопроменеву зірку.

У її центрі знаходиться цитата мовознавця «Я зрозумів, що мушу бути українофілом – це я зрозумів цілком свідомо». Унизу аверсу – факсиміле Агатангела Кримського.

На реверсі монети на тлі вертикальних ліній, що вносять певний драматизм та символізують трагічну долю вченого, зображений портрет мовознавця. Під портретом діагонально розміщений напис «Агатангел Кримський» та вказані роки його життя.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптор – Анатолій Демяненко.

Програмне моделювання – Віталій Андріянов.

Нагадаємо, Національний банк 26 листопада випустив нову сувенірну неплатіжну банкноту, присвячену Герою України, першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку.

Хто такий Агатангел Кримський

Агатангел Юхимович Кримський народився 15 січня 1871 року в місті Володимирі-Волинському у родині вчителя історії та географії. Походив із кримськотатарського роду, перейшов у православ'я.

Відомий тим, що знав багато мов. В одному зі своїх листів учений жартома писав: «Легше буде сказати, яких мов я не знаю».

Дослідники і досі сперечаються в підрахунках мов, якими володів поліглот. За різними даними, ця цифра коливається від майже 60 до понад 100 мов. Вільно говорячи такою кількістю мов, переважно східними, а також знаючи всі діалектні особливості української мови, Агатангел Кримський зробив значний внесок в українське сходознавство та україністику.

Під час правління гетьманату Павла Скоропадського 1918 року мовознавець отримав посаду вченого секретаря новоствореної Української академії наук, а фактично став її керівником. Він очолював історико-філологічним відділ, кабінет арабо-іранської філології, комісію словника живої мови, комісію історії української мови, діалектологічну та правописну комісії.

Мовознавець написав і видав низку академічних підручників з філології та історії Близького Сходу, про Коран, мусульманство, курси історії та літератури арабів, персів і турків.

Велику увагу науковець приділяв дослідженню історії української мови і літератури, фольклору, етнографії.

1941 року постановою НКВС мовознавця звинуватили в антирадянській націоналістичній діяльності. Його разом з іншими українськими патріотами заарештували та відправили до Кустанайської в’язниці в Казахстані. Мовознавець став жертвою сталінського терору.

Унікальність Агатангела Кримського як феномена у світовій культурі була відзначена рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО щодо внесення цієї визначної постаті до списку найвидатніших діячів людства.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пік коронавірусу в Україні уже минув, – лікар
Наступна новина Снігопади, ожеледиця, а тоді – мороз. Як зміниться погода на Волині у найближчі дні
Останні новини
Схожі новини