Не хочемо, аби людина стояла на обліку місяцями, – керівник Волинського центру зайнятості

Не хочемо, аби людина стояла на обліку місяцями, – керівник Волинського центру зайнятості

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів про принципи роботи установи, досягнення у 2018 році, нові проекти та плани на 2019 рік.

Це відбулося 1 лютого під час прес-конференції в розважальному центрі «Адреналін Сіті».

Роман Романюк розповів, що в області на 4, 2 % зменшилась кількість безробітних, а можливостей знайти роботу побільшало, оскільки додалось 400 вакансій. Всього ж за рік завдяки центру зайнятості знайшли роботу 27, 5 тисяч людей. З них 61 % знайшли роботу до набуття статусу безробітного, тобто протягом десяти днів.

«Ми не ставимо собі за ціль. щоб людина прийшла і стояла у нас на обліку місяць, два, три... Ми ставимо за ціль максимально допомогти людині за короткий проміжок часу. У нас для цього все є. велика кількість вакансій – це найважливіше, – сказав Роман Романюк. – Дуже складно знайти хорошого кваліфікованого працівника на мінімальну зарплату. Ми постійно стимулюємо роботодавців, щоб вони збільшували заробітну плату».

Він зауважив, що на ринку найбільш затребуваними є робітничі спеціальності. Натомість більше половини безробітних становлять люди із вищою освітою.

На думку Романа Романюка, це пов’язано з тим, що вищі навчальні заклади перетворились на бізнес-структури і заробляють на студентах, які навчаються на платній формі навчання. Тому виші випускають значно більше юристів та інших фахівців, ніж потрібно.

Посадовець додав, що зміни на ринку праці зумовили зміни в підходах до роботи в центрі зайнятості. Наприклад, щоб задовольнити потреби роботодавців, ввели нову послугу – рекрутинг.

Його суть полягає у тому, що аби заповнити вакансії, у центрі шукають претендентів не тільки серед тих, хто стоїть на обліку. Для цього моніторять соцмережі, дошки оголошень, співпрацюють із такими сайтами для пошуку роботи, як Work.ua та rabota.ua.

Також задіюють інформаційні технології. У центрі допомагають зняти відеорезюме, провести співбесіду з роботодавцем по скайпу тощо.

Таким чином знайшли роботу для півтисячі волинян.

Також активно працювали протягом року над створенням нових робочих місць. Центр зайнятості допоміг відкрити власну справу 135 безробітним. На це пішло 3 млн гривень.

610 робочих місць вдалось створити у вже існуючих роботодавців. Суть послуги у тому, що кожен роботодавець, який створює нове робоче місце та працевлаштував безробітного, отримує від центру зайнятості компенсацію єдиного внеску.

Тимчасово працевлаштували людей завдяки громадським роботам. Люди, які стояли на обліку, допомагали окремим громадам з прибиранням, облаштуванням меморіалів тощо. При цьому вони отримували додаткову винагороду і не втрачали права отримувати допомогу із безробіття.

Крім того, наприкінці року Волинський центр зайнятості запустив кілька проектів.

«10 років у нас був проект «Зимова агрошкола». Ми підбили підсумки і відкрили новий на продовження – «Територія майстерності». Це проект, який орієнтований на жителів сільської майстерності.

Сьогодні ми маємо багато успішних історій ведення підприємницької діяльності з вирощування малини, різних культур, які притаманні сільській місцевості. Інший проект – «Успішна громада» – орієнтований на підсилення співпраці із ОТГ.

Щоб громади були успішні, ми повинні їм допомогти укомплектувати кадри, створити робочі місця і задовільнити їхні потреби», – наголосив Роман Романюк.

Наостанок директор поінформував про нововведення: запровадження у центрах зайнятості інституту кар’єрного радника.

«Це нова форма нашої активної роботи, яка передбачає максимально якісне надання послуги кожному безробітному від моменту знайомства до його працевлаштування», – сказав Роман Романюк.

Прес-конференція Романа Романюка

Текст: Наталя ХВЕСИК

Фото: Ірина КАБАНОВА 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині за рік хліб подорожчав на 29%
Наступна новина У Луцьку запускають безплатні курси англійської
Останні новини
Схожі новини