«Це глобальна проблема. Потрібна національна програма», - Бондар про обміління Світязю

«Це глобальна проблема. Потрібна національна програма», - Бондар про обміління Світязю

Депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар вважає, що обміління Світязю – це прояв глобальної зміни клімату, і невдовзі можна буде побачити й інші проблеми.

Про це він розповів в коментарі «Першому».

Нагадаємо, озеро Світязь стрімко міліє – вода відійшла від берега вже на 60 метрів. На сесії обласної ради виділили 150 тисяч гривень на дослідження проблеми інститутом водних проблем та меліорації НАН України.

Депутат Володимир Бондар підтримує залучення науковців, але вважає, що розглядати обміління Світязю, як окрему проблему не можна.

«Мені здається, що питання глибше, ніж ми думаємо. Ми говоримо лише про Світязь і фактично не розуміємо, з чим маємо справу. Подібна ситуація була, коли лісівники говорили, що нашестя короїда – це не просто нашестя жука, а прояв зміни клімату і зниження рівня води у поліській зоні, і нам ніхто не вірив. Вирішити проблему зі Світязем неможливо без розгляду проблеми в комплексі – загального зниження рівня води через зміни клімату. Чомусь мало хто згадує, що близько пів року в цьому регіоні не було дощів, а це зовсім нетипово для нього», - зазначив Володимир Бондар.

«Мені імпонує те, що на базі Луцького національного технічного університету відбулась науково-практична конференція. Думаю, висновки науковців допоможуть, але швидше за все проблема прогресуватиме і маленьких кроків буде недостатньо. В більшості країн це вирішують на рівні національних програм. Поки в нас таких не буде, доти наші дії матимуть спорадичний характер або й взагалі не матимуть ефекту», - додав він.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Наступна війна буде за воду». Експерти думали, що робити зі Світязем, ми - записували

Зі слів депутата, фінансування наукових досліджень зміни клімату не принесе швидких результатів, але допоможе передбачити навіть ті екологічні проблеми, яких поки непомітно.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцькі студенти зможуть потрапити за обміном у Варшаву
Наступна новина У Рожищі встановили нові відеокамери, які транслюють в поліцію
Останні новини
Схожі новини