«Вода відійшла від берега на 60 метрів», – науковець Шацького нацпарку

«Вода відійшла від берега на 60 метрів», – науковець Шацького нацпарку

Станом на 15 жовтня вода в Світязі відійшла від берега на 60 метрів.

Про це розповів науковець Шацького нацпарку Петро Юрчук, – йдеться у сюжеті UA:Волинь.

Нагадаємо, через обміління в озері Світязь утворилося три острови. Це видно на фото, зроблених з висоти, що з’явилися в мережі.

Рівень води в озері менший від норми на 20 сантиметрів. Зі слів науковця, Світязь міліє через відсутність дощів та літню спеку.

«У нас протягом останніх двох місяців дощів практично не спостерігається. Ця критична ситуація сталася вже поспіль третій рік», – зазначив науковець.

На початку вересня відбулася нарада уповноважених України та Республіки Білорусь у рамках співпраці на транскордонних водах. Там обговорювали вплив Хотиславського кар'єру на рівень води у Світязі.

Як розповів начальник регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук, видобуток крейди у кар'єрі на волинське озеро не впливає.

Нині, щоб збільшити рівень води у Світязі, за словами Петра Юрчука, потрібно відремонтувати наявні шлюзи-регулятори, що з'єднують Світязь з іншими водоймами, і встановити нові.

«Воду в Світязі втримати можливо. Треба поставити шлюз-регулятор на озері Луки-Перемут. Але якщо ми поставимо там шлюз і не дамо підпитку озеру Луки-Перемут, то практично останнє пропаде взагалі», – зазначив науковець.

Зі слів науковця нацпарку, ремонт коштуватиме близько 600 тисяч гривень.

Нагадаємо, українці підписують петицію до президента України, щодо порятунку озера Світязь від обміління. За дванадцять днів ініціатива зібрала більше 1700 голосів.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsuspilne.volyn%2Fvideos%2F403259253674659%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як виплачуватимуть субсидії по-новому
Наступна новина «Таке враження, що від кожного з нас відірвали частину світла». Олексій Веремійчик – у спогадах
Останні новини
Схожі новини