Немов крапля в морі – волинські селяни про державну підтримку фермерів-одноосібників. ВІДЕО

Немов крапля в морі – волинські селяни про державну підтримку фермерів-одноосібників. ВІДЕО

Заготовляти корми, щодня випасати та по кілька разів обходити – і все це заради того, щоб мати власні молочні продукти. Сьогодні утримання худоби на селі людям обходиться в чимало фізичних зусиль та немалі фінансові вкладення.

Різного роду дотаціями селянам нібито намагається сприяти держава. Та чи вистачає цієї допомоги, аби худобу було тримати вигідно, з’ясовували журналісти Sfera-TV Lutsk.

Дивлячись на красномовні повідомлення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, як держава активно підтримує сільське господарство та роздає дотації, вирішили дослідити цю тему, так би мовити, з перших вуст.

Спершу з’ясовули цифри, кому та скільки препадає, до прикладу, за утримання худоби на селі, розповів директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко. За кожну корову, яка утримується в юридичних сільгосппідприємствах, господарники отримують по півтори тисячі гривень, – каже посадовець. Фізичних фермерів-одноосібників такими дотаціями, на жаль, не балують.

Чи вигідно нині тримати худобу, вирішили запитати у людей в селі Лище Луцького району. Євгенія Григор’єва має три корови, саме прибігла на обід, аби подоїти та перепнути на пасовищі. Жінка розповідає, клопоту з утриманням  худоби дуже багато.

На допомогу від держави жінка не скаржиться, однак і великою назвати не може.

Ще одна місцева господиня Наталія Прокопчук каже: худобу нині тримати невигідно, а особливо не ціняться молочні продукти. Дотації, яку отримують, теж радіти не поспішає, каже, це немов крапля в морі.

Здавати молоко тим, що збирають щоранку по селі, взагалі невигідно, – розповідає жінка, адже 3.50 грн за літр – це абсурдна ціна.

Відтак, ті, хто мають по кілька корів, поміщують надої до спеціального обладнання і везуть власний продукт до Луцька, аби вторгувати хоч трішки більше. Та й цієї можливості нещодавно члени луцького комітету позбавили фермерів-одноосібників. Своїми голосами вони позбавили селян цього заробітку.

Тож, за словами Юрія Горбенка, область повторно буде звертатись до міста, аби вони все ж переглянули це рішення.

А щодо дотацій, то з цим насправді  як на Волині, так і в Україні – ситуація сумна. Вони ніби є, однак мізерні.

До прикладу, в Євросоюзі, до якого ми прагнемо, в середньому на одного фермера припадає близько 6 тисяч євро дотації на рік.

З іншого боку, в Україні за минулий рік лише агрохолдинг одного з олігархів отримав 1,4 мільярда гривень, що у двадцять разів перевищує пільгові кредити всім українським фермерам разом взятим. Отак і живемо.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Не спирт, а вода – у Луцьку водій хотів перехитрити поліцейських. ФОТО
Наступна новина Українки 100 років тому. ФОТО
Останні новини
Схожі новини