Незвичайні будинки столиці, які ви не зустрінете більше ніде: гід від популярного сайту «Мій Київ»

Незвичайні будинки столиці, які ви не зустрінете більше ніде: гід від популярного сайту «Мій Київ»

Де у столиці знайти висотку, в якій мешкають близько 10 тисяч людей, і як киянам живеться у «нерівних» квартирах? Мій Київ розшукав у столиці кілька незвичайних будинків. Вони не відрізняються архітектурними вишукуваннями або химерним декором, але все одно вражають своєю неймовірною довжиною.

БУДИНОК ДЛЯ НКВДШНИКІВ

Найбільш протяжний будинок, що був зведений у Києві у період до Другої світової війни, розташований на Печерську на вул. Богомольця, 7/14. П'ятиповерховий гігант, в якому нараховується аж 21 під'їзд, але при цьому всього лише 177 квартир, захопив собою практично всю непарний бік вул. Богомольця. З різних боків 430-метровий комплекс як би продовжують сусідні будинки, що ніби приклеєні до нього впритул: будинок №12 по вул. Пилипа Орлика, №5 та 3 по вул. Богомольця та №29 по вул. Шовковичній.


Його було збудовано у 1934—1935 роках за проектом архітектора Георгія Любченка. Помешкання тут призначалися для співробітників зловісного НКВС.

«ЗМІЯ» ВЗДОВЖ РІЧКИ: НОМЕРИ «ДЛЯ СВОЇХ», КІНЕМАТОГРАФ ТА МИТЦІ

Чи можна було створити звичайну "совкову" панельку як щось унікальне? На перший погляд може здатись що ні. Навіть більшість киян може підтвердити цю хибну думку. Але ж це є цілковитим наклепом!

Підтвердженням цього є житловий будинок на вул. Прирічна, 5, що знаходиться в Оболонському районі. На перший погляд звичайнісінька 9-поверхівка, розташована неподалік Дніпра та Свято-Покровського собору, є найбільш довгою будівлею з однією адресою з усіх існуючих у Києві. Протяжність будинку сягає аж 560 метрів. Якщо поглянути на мапу або оцінити будинок з висоти пташиного польоту, вона нагадує довжелезну змію, що звивається в декількох місцях (будівля складається з чотирьох частин, між якими зроблено розриви для проїздів).

 
Будинок, збудований у 1980 році, вельми незвичайний. По-перше, він нараховує цілих 25 під'їздів, але один із них, розташований між двома арками, є повністю нежитловим. У ньому знаходяться майстерні Нацспілки художників України. Творчих людей видно здалеку: вхід у парадне, на відміну від інших, дуже гарно і яскраво розфарбовано, різнокольорова «пляма» видна також на фасаді та вікні верхнього поверху.

НАПІВКУХОЛЬ ПОБЛИЗУ МЕТРО

Дивовижний 12-поверховий будинок що довжиною сягає півкілометра, можна побачити недалеко від метро «Дарниця» в Дніпровському районі. Він зводився як експериментальний у 1974—1975 роках, у формі величезного півкола, за що й отримав народні прізвиська «напівкухоль» та «велика китайська стіна».

 
У будинку понад тисяча індивідуальних помешкань. І водночас чотиризначні номери на квартирах шукати тут не варто. Так склалося, що будинок ніби «склеєний» з двох частин. Перші вісім його під'їздів згідно документів знаходяться на Дарницькому бульварі, 7, а решта – на вулиці Андрія Малишка, 3. Нумерація обох половинок починається із середини, від «арки». По обидва її боки розташовані домові покажчики зі стрілочками. Цікаво, що мешканці Дарницького бульвару, 7, заходять до своїх під'їздів «з вулиці», а мешканці вулиці Малишка — із двору.

У продовженні матеріалу на сайті My-Kiev.com ви дізнаєтесь більше подробиць про незвичайні київські будинки, що з ними зараз, а також на що бідкаються їх мешканці.

*На правах реклами 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Атака рашистів по Львову: відомо про 5 загиблих і 40 поранених
Наступна новина В Україні для 25- і 45-річних змінюються строки вклеювання фото у паспорт
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні