Нові стандарти будівництва призведуть до здорожчання квартир та забудови передмістя

Нові стандарти будівництва призведуть до здорожчання  квартир  та забудови передмістя

Споруджувати будинки-одинаки стане невигідно, на дитячих садках економитимуть, а парковки залишаться у дефіциті.

Вже за три місяці в Україні по-новому будуватимуть будинки.

Нові норми будівництва хоч і схвалюють учасники ринку та звичайні українці, проте вони призведуть до ряду не надто хороших наслідків, інформує ubr.ua.

Не вдалось уникнути і спірних питань.

Перше, що впадає в око забудовникові – нові стандарти точно створювались під великих гравців – тих, хто займається будівництвом повноцінних житлових кварталів за принципом «місто в місті».

Меншим учасникам ринку доведеться перебратися у передмістя, щоб залишатися конкурентоспроможними та пропонувати клієнтам адекватні ціни.

Нововведення щодо щільності забудови за розрахунком 450 людей/га призведе до підвищення вартості квартир або ж зробить точкову забудову нерентабельною.

Теоретично, на площі 1 га можна спорудити 25-поверховий будинок на 350-400 квартир, в яких зможуть проживати до 800 осіб.

Таким чином, при щільності населення у вже наявних кварталах (від 200 до 600 осіб/га), побудувати щось на вільній частині території стане неможливо. Або ж доведеться сильно знижувати поверховість будинку: за попередніми розрахунками – максимум до 16 поверхів.

«За цією нормою, в теорії, рентабельним для забудовника стане спорудження будинків бізнес- та еліт-класу невеликої поверховості в центральній частині міста», – розповів ubr.ua начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park Олександр Панфилов.  

Нові вимоги зобов’язують забудовника залишити біля будинку солідну ділянку вільної землі, розмір якої прямо пропорційний висоті новобудови.

Наприклад, якщо будинок має понад 11 поверхів, то він повинен займати лише 30% ділянки. А 4-поверхівка може розміститись на 45% виділеної під будівництво території.

Це нововведення, за прогнозами експертів, збільшить собівартість нових проектів мінімум на 10%. Без урахування будматеріалів, які постійно дорожчають. Але, з іншого боку, покупець отримає і квартиру, і простору прибудинкову територію.

Забудовники також зможуть зекономити. Наприклад, якщо раніше дитсадок повинен був бути окремою будівлею, то зараз їх можна прибудовувати або й взагалі розташувати на перших двох поверхах новобудови.

Ще одна важлива норма, яка повністю змінить ідеологію житлобуду – обмеження по розміщенню парковок у житлових кварталах. 

Наразі, щоб реалізувати будівельний проект, частину земельної ділянки забудовник повинен виділяти під місткі паркінги.

Для багатьох компаній це може стати проблемою. 

 

Не секрет, що парковки завжди були одним з найпроблематичніших питань. Забудовники розуміють, щоб забезпечити майбутніх мешканців місцями для стоянки автомобілів, потрібно вкладати величезні суми. Бо, наприклад, площа відкритої парковки, може вдвічі перевищити площу самого будинку.

Вимоги до парковок залишають пробіли в частині їхнього конкретного розміщення. Поняття «прибудинкова територія» дуже широке. Адже, якщо взяти умовну ділянку, де новобудова розташована по центру, то прибудинкова територія знаходиться навколо неї.

Виходить, що будувати паркінг на ній не можна.

У будь-якому випадку, покупець отримав посил: парковка поза двором. Тепер будівельним компаніям потрібно буде придумати, як отримати прибуток та задовольнити клієнта.

Головне фото: ілюстративне

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські лісівники розповіли, чому заборонили заготовляти березовий сік
Наступна новина На Волині легковик врізався у мопед, є постраждалі
Останні новини
Схожі новини