Новообрані депутати Луцькради: хто переміг у терокругах, а хто пройшов за єдиним списком

Новообрані депутати Луцькради: хто переміг у терокругах, а хто пройшов за єдиним списком
Луцька міська рада

Із 42 осіб, котрі стали депутатами Луцької міської ради за результатами голосування мешканців громади 25 жовтня, отримали мандати в територіальних виборчих округах 15 осіб. Ще 21 додатковий мандат отримали представники партій за єдиним списком, а 6 гарантованих мандатів отримали перші номери партій, котрі подолали 5% бар’єр.

Такі дані отримали представники Громадянської мережі ОПОРА після аналізу протоколу про результати виборів депутатів Луцької міської ради.

Нагадаємо,  29 жовтня Луцька міська територіальна виборча комісія провела підсумкове засідання, на якому оголосила результати голосування, зокрема і виборів депутатів Луцької міської ради.

Загалом за депутатів Луцькради 25 жовтня голосували 58 тис. 93 виборці. Під час підрахунку 2 тис. 841 бюлетенів визнані недійсними. За результатами голосування 5% бар’єр подолали 6 партій:

«За майбутнє» – 27,08% (14 тис. 966 голосів);

«Європейська Солідарність» – 18,61% (10 тис. 284 голос);

«Громадянський рух «Свідомі» – 9,78%  (5 тис. 405 голосів);

«Слуга народу» – 9,25% (5 тис. 112 голосів);

ВО «Свобода» – 9,15% (5 тис. 60 голосів);

ВО «Батьківщина» – 7,03% (3 тис. 887 голосів).

*(у дужках вказана сумарна кількість голосів виборців, які підтримали всі територіальні виборчі списки кандидатів у депутати від кожної місцевої організації партії в усіх ТВО в межах єдиного багатомандатного округу.

Хто став депутатом шляхом обрання в територіальному окрузі

Визначали кількість мандатів у ТВО на основі кількості голосів виборців, які підтримали територіальні виборчі списки кандидатів у депутати від кожної партії у кожному ТВО та відповідно до виборчої квоти. Саме квота визначала «ціну» мандата.

Аби розрахувати квоту, суму усіх голосів, відданих за партії, що подолали 5% бар’єр, ділили на 36 (кількісний склад ради мінус 6 гарантованих мандатів для перших номерів партій).

Таким чином, за підрахунками ОПОРИ, виборча квота становила 1 тис. 242 голоси.

Наприклад, у партії «За майбутнє» у кожному із округів кількість виборців, що підтримали територіальні виборчі списки, становить понад 2 тис. Однак, якщо поділити кількість голосів в окрузі на виборчу квоту, то лише в округах 4 та 5 отримаємо число, більше за 2. Тож саме в цих округах партія отримала по 2 мандати, а в інших – по одному. Решту ж голосів зараховувалися до нерозподілених.

За аналогічною схемою «Європейська Солідарність отримала по 1 мандату в усіх округах,  «Громадянський рух «Свідомі» – 1 мандат (округ №3). Натомість «Слуга народу», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» не завоювали жодного мандата в територіальних округах.

Зрештою, посумувавши отримані цифри, з’ясували, скільки мандатів розподілили: по 2 мандати списки партій отримали в округах №1, №2 та №6, та по 3 – у ТВ0 №3, №4, №5, тобто загалом – 15.

Таким чином, визначили тих, хто отримав мандати:

Від партії «За майбутнє» – Євгеній Ткачук (ТВО №1), Ігор Курілін (ТВО №2), Ігор Поліщук (ТВО №3), Оксана Лєщинська та Юлія Дацюк (ТВО №4), Андрій Разумовський та Віталій Бондар (ТВО №5), Юрій Безпятко (ТВО №6).

Від «Європейської Солідарності» – Алла Доманська (ТВО №1), Микола Яручик (ТВО №2), Юрій Моклиця (ТВО №3), Олександр Лазука (ТВО №4), Валентина Малютіна (ТВО №5), Олександр Ніколайчук (ТВО №6).

Від «Громадянського руху «Свідомі» таким чином мандат отримав лише Тарас Шкітер (ТВО №3).

Враховуючи, що 6 гарантованих мандатів дісталися першим номерам зі списків партій, котрі подолали 5% бар’єр, ще 21 мандат поділили за залишковим принципом на основі невикористаних голосів.

Хто отримав гарантовані мандати та мандати за єдиним списком

Аби визначити, скільки мандатів отримають через обрання у єдиному багатомандатному окрузі, порахували загальну кількість невикористаних голосів, поданих у єдиному багатомандатному виборчому окрузі на підтримку єдиного списку кожної із 6 партій, що пройшли бар’єр.

Тоді отриману кількість знову ділили на виборчу квоту. Таким чином, для партій «За майбутнє», «Громадянський рух «Свідомі», «Слуга народу», ВО «Свобода» було розраховано по 4 мандати, для ВО «Батьківщина» – 3, для «Європейської Солідарності» – 2.

Разом із тим, кандидати, які очолювали списки кожної з шести названих політичних сил, отримали по одному гарантованому депутатському мандату.

Тож від партій депутатами у єдиному багатомандатному виборчому окрузі за єдиними виборчими списками партій обрано таких осіб:

«Слуга народу»: Роман Бондарук (перший номер), Юлія Сачковська, Андрій Костенко, Олександр Ткачук, Оксана Руднік.

«Європейська Солідарність»: Ігор Гнетньов (перший номер), Ірина Колковська, Лілія Каньовська.

ВО «Свобода»: Микола Федік (перший номер), Володимир Пшибельський, Михайло Щур, Любов Серба, Алла Жупанюк.

«Громадянський рух «Свідомі»: Андрій Покровський (перший номер), Алла Надточій, Михайло Наход, Галина Падалко, Валентин Хаймик.

ВО «Батьківщина»: Ірина Чебелюк (перший номер), Олександр Козлюк, Дмитро Грачов, Андрій Авраменко.

«За майбутнє»: Ігор Палиця (перший номер), Катерина Шкльода, Роман Кравчук, Микола Дуда, Олег Тарасюк.  

Відповідно до частини 3 статті 257 Виборчого Кодексу України територіальна виборча комісія встановлює кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата (виборча квота). Виборча квота обчислюється як ціла частина результату ділення загальної кількості голосів, поданих на підтримку усіх територіальних виборчих списків організацій партій, які мають право на участь у розподілі депутатських мандатів, встановленої відповідно до частини другої цієї статті, на кількість депутатських мандатів, встановлену шляхом віднімання від кількісного складу Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), сумарної кількості гарантованих для кожної партії мандатів відповідно до частини першої статті 260 цього Кодексу.

Згідно із частиною 2 статті 258 для визначення кількості депутатських мандатів, отриманих територіальним виборчим списком кандидатів від організації партії, кількість голосів виборців, поданих у територіальному виборчому окрузі на підтримку відповідного територіального виборчого списку (пункт 9 частини першої статті 256 цього Кодексу), ділиться на виборчу квоту, визначену відповідно до частини третьої статті 257 цього Кодексу. Ціла частина отриманої частки становить кількість депутатських мандатів, що отримали кандидати у депутати, включені до відповідного територіального виборчого списку від цієї організації партії. Згідно із частиною 4, територіальна виборча комісія підсумовує кількість мандатів, отриманих кандидатами у депутати, включеними до територіальних виборчих списків усіх організацій партій, у відповідному територіальному окрузі, встановлюючи сумарну кількість мандатів, розподілених у відповідному територіальному окрузі.

Відповідно до частини 4 статті 259 обраними депутатами від організації партії у відповідному територіальному виборчому окрузі вважаються кандидати у депутати у кількості, яка відповідає кількості мандатів, отриманих кандидатами у депутати, включеними до територіального виборчого списку цієї організації партії, зазначеній у пункті 1 частини шостої статті 258 цього Кодексу, в порядку черговості у територіальному виборчому списку цієї організації партії, визначеному відповідно до частини другої цієї статті.

Відповідно до частини 3 статті 260 для визначення кількості мандатів, отриманих єдиним виборчим списком кандидатів від організації партії, загальна кількість невикористаних голосів виборців, поданих у єдиному багатомандатному окрузі на підтримку єдиного виборчого списку кандидатів від відповідної організації партії, визначена відповідно до частини другої цієї статті, ділиться на виборчу квоту, визначену відповідно до частини третьої статті 257 цього Кодексу. Ціла частина отриманої частки становить кількість депутатських мандатів, яку отримали кандидати у депутати, включені до відповідного єдиного виборчого списку від цієї організації партії. Дробові залишки до трьох знаків після коми враховуються при розподілі відповідно до частини четвертої цієї статті решти депутатських мандатів. У частині 4 йдеться, що організації партій, єдині виборчі списки від яких мають більші порівняно з іншими дробові залишки після ділення відповідно до частини третьої цієї статті, отримують по одному додатковому депутатському мандату, починаючи з єдиного виборчого списку кандидатів від організації партії, що має найбільший дробовий залишок. Якщо дробові залишки у двох чи більше виборчих списках кандидатів від організацій партій однакові, першим додатковий депутатський мандат отримує той виборчий список організації партії, за кандидатів у депутати від якої віддано більшу кількість голосів виборців у єдиному багатомандатному окрузі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МОЗ повідомили, за яких умов Україна повернеться до жорсткого карантину
Наступна новина У центрі Луцька горить житловий будинок
Останні новини
Схожі новини