Опалювальний сезон на Волині під загрозою. Чому

Опалювальний сезон на Волині під загрозою. Чому

В АТ “Волиньгаз” закликають споживачів природного газу, ОСББ та управителів не зволікати та якнайшвидше підписати акти розмежування. А також укласти договори на техобслуговування внутрішніх газових мереж.  Щоб споживачі звернули увагу на важливість цієї теми газовики оголосили акцію - нині послуга техобслуговування на рік вартує 300 грн.

Спеціалісти газової компанії наголошують: тоді в оселі під час опалювального сезону буде безпечно для всієї родини, адже внутрішні газові мережі відповідно до правил треба обстежувати раз на рік. Відповідальність за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами покладається на їх власників. Власник (балансоутримувач та орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України, – наголошують у пресслужбі компанії.

Згідно з змінами в законодавстві, тепер це компетенція не облгазів, тобто операторів газорозподільних мереж, а споживачів, ОСББ та управителів багатоквартирних. Ця послуга вже є платною, кілька років тому кошти на проведення техобслуговування були передбачені в тарифі на розподіл газу і НКРЕКП їх затверджувала, зараз – ні.  

 “Користувачі послуг замовляють послугу - ми виконуємо. Ця послуга є ринковою і її може виконати будь-яка організація, яка має дозвіл на виконання таких робіт. “Волиньгаз” обстежує газові мережі в приватних і багатоквартирних будинках на предмет можливих витоків газу від вводу до квартири - до газових приладів, - зазначає начальник відділу технічного обслуговування АТ “Волиньгаз” Роман Шабала. - Фахівці здійснюють приладовий контроль на щільність з’єднань газопроводів, роблять огляд та перевіряють герметичність футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, роблять перевірку працездатності та змащування запірних пристроїв, встановлених на газопроводах. Також усувають витоки на муфтових з’єднаннях”.  

 Нормативні документи, які регламентують вимоги до технічного обслуговування газових мереж: 

Фахівці “Волиньгаз” з цього приводу активно організовують роз’яснювальні зустрічі з громадами, представниками ОСББ, управителями та споживачами природного газу в регіонах.  Розповідають про необхідність оформлення всіх документів, щоб в холодну пору в домівках людей було тепло та затишно, а газопостачання було безперебійним та безаварійним. 

Акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін зі споживачами укладають усі надавачі комунальних послуг: водоканали, обленерго, тепловики. Оскільки система газопостачання є об’єктом підвищеної небезпеки, а балансоутримувач (власник) будинку самостійно не може здійснювати обслуговування такої системи, тому має укласти відповідний договір із ліцензійною організацією.

 “Технічне обслуговування - це комплекс заходів, які дозволяють підтримати систему газопостачання в належному технічному стані та забезпечити безаварійне та безперебійне газопостачання. У новій редакції Закону України “Про житлово-комунальні послуги” вказано, що точка розмежування між оператором ГРМ та споживачем встановлюється на першому газовідключаючому пристрої на вводі будинку, - розповідає начальник Луцького відділення АТ “Волиньгаз” Дмитро Бонюк. - Газові мережі - це підземні та наземні газопроводи, газорегуляторні пункти. Всі мережі, які є в користуванні оператора ГРМ. З індивідуальною забудовою ситуація на Волині простіша. Там є вже акти розмежування, а в багатоквартирних будинках - ні, бо в останніх навіть дві точки розмежування: мережі, що в квартирі та мережі загального користування і наступна точка розмежування - газопровід, який є в користуванні оператора ГРМ. Найбільша нині проблема з мережами загального користування”. 

Окрім цього, компанія “Волиньгаз” розробила графіки проведення регламентних робіт технічне обслуговування газопроводів-вводів та відключаючих пристроїв до багатоквартирних будинків, які є на балансі “Волиньгаз”.

Спеціалісти газової компанії просять об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), управителів або інших уповноважених співвласниками осіб забезпечити вільний доступ працівникам АТ “Волиньгаз” для проведення робіт з техобслуговування газових мереж. 

А також забезпечити в таких будинках належний технічний стан димових і вентиляційних каналів (наявність актів про періодичну їх перевірку - відповідно до вимог “Правил безпеки систем газопостачання”), фарбування ввідних (фасадних газопроводів, усунення наявних порушень (кріплення кабелів до газопроводів).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Володимирі ВАЗ наїхав на двох пішоходів. Один чоловік загинув, другий – у лікарні
Наступна новина Індія відновлює експорт вакцина проти коронавірусу
Останні новини
Схожі новини