ОТГ дізналися, як управляти закладами медичної допомоги в умовах реформування охорони здоров’я

ОТГ дізналися, як управляти закладами медичної допомоги в умовах реформування охорони здоров’я

У стінах Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся тренінг на тему «Управління закладами медичної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров’я». 

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Тренінг організували для представників управлінських команд закладів охорони здоров’я первинного рівня та органів місцевого самоврядування, які відповідають за розвиток охорони здоров’я в ОТГ.

Метою тренінгу було підвищення потенціалу управлінських команд центрів первинної медичної допомоги, а також органів місцевого самоврядування в управлінні медичними закладами в умовах реформування системи фінансування охорони здоров’я.

Юрист Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Андрій Погорілий привітав учасників тренінгу та зауважив, що реформа децентралізації рухається вперед, нині на Волині створено 41 об’єднана територіальна громада. Нині уже понад 45 % території області покрито ОТГ. Мовляв, «точка неповернення» уже пройдена. Проте йдеться не лише про «запуск» громад, але й про їх постійну підтримку, саме тому на базі Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування і відбуваються подібні тренінги та семінари. Також постійними є зустрічі і в управлінні охорони здоров’я та із директорами медичних установ та головами ОТГ. 

«Цей захід продовжує діалог щодо реформування системи охорони здоров’я Волині», - заявив Андрій Погорілий. 

Головний спеціаліст (з педіатрії) відділу організації надання медичної допомоги та режимно-секретної роботи управління охорони здоров’я обласної державної Волинської облдержадміністрації Людмила Рожко розповіла про важливість таких зустрічей та закликала присутніх відгукнутися в анкетах, які ще питання реформування медичної сфери їх цікавлять. 

«Питання секторальної реформи є надзвичайно важливим, адже йдеться про те, яку модель розвитку медицини оберуть в ОТГ, залежатиме і якість наданих послуг. Саме тому і був запрошений фахівець», - зауважив радник із муніципальних послуг Волинського ЦРМС Петро Лавринюк. 

Тренер з управління закладом первинної медичної допомоги та регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я від Програми «U-LEAD з Європою» Василь Височанський розповів чимало про медичну реформу, про зміни у сфері охорони здоров’я та “eHealth” – Національній електронній системі охорони здоров’я, про порядок укладення, зміну та припинення договору про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України за програмою медичних гарантій,  про ключові управлінські рішення керівника ЦПМД. Під тренінгу також обговорили фінансове планування доходів та видатків надавача ПМД на 2018 рік, електронні інструменти з фінансового планування. та економічну сторону практики та її бюджетування. 

Головний спеціаліст (з педіатрії) відділу організації надання медичної допомоги та режимно-секретної роботи управління охорони здоров’я обласної державної Волинської облдержадміністрації Людмила Рожко повідомила більше про спроможну мережу надання первинної медичної допомоги в області. 

Йшлося про те, що нині мережа закладів первинної медико-санітарної допомоги в області представлена 20 центрами первинної медико-санітарної допомоги та КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка»,  які є самостійними юридичними закладами.  До складу центрів ПМСД входять 140 амбулаторій ЗПСМ, а саме: 90 сільських та 50 в містах та поселеннях міського типу. Крім того, до складу центрів ПМСД увійшли 754 ФАПи. За результатами обговорення сформований проект спроможної мережі надання  первинної медичної допомоги  області, який наданий в МОЗ України і  05 квітня 2018 року відбувся захист проекту спроможної  мережі надання первинної медичної допомоги  області.

Додамо, що з 2 квітня 2018 року розпочато підписання декларацій між лікарями первинної медичної допомоги та пацієнтами. Нині в області підписано 200567 декларацій - 19,3% від кількості населення в області, в тому числі з дорослим населенням 151873 - 19,0%, з дитячим населенням 48711 - 20,4%.

Учасники тренінгу відзнали великий позитив проведеного тренінгу, адже отримали відповіді на запитання, які їх цікавили, наприклад, як заохотити волинян ще більше підписувати декларації із лікарями та яку модель у сфері медичних закладів обрати. Тому вони із нетерпінням чекають на наступні тренінги та семінари у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування. 

 

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські сміттєзвалища - переповнені. ВІДЕО
Наступна новина На Волині судитимуть наркоторговця
Останні новини
Схожі новини