Овочі з луцьких ринків перевірили на вміст нітратів

Овочі з луцьких ринків перевірили на вміст нітратів

5 квітня на Луцьких ринках фахівці перевіряли на вміст нітратів ранні огірки, капусту, редиска й інші овочі, які нині у продажу.

З початку року на чотирьох луцьких ринках: Центральному, Пасажі, Північному та Лучеську фахівці лабораторії дослідили орієнтовно 1600 зразків продукції на вміст нітратів, розповіла Суспільному завідувачка відділу регіональної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лариса Голембовська.

Щоб не отруїтись Лариса Голембовська радить не купувати ранні овочі на стихійних ринках, де немає лабораторного контролю, а також надавати перевагу сезонній продукції.

Щодня на ринку «Пасаж» спеціалісти лабораторії відбирають зразки агропродукції для дослідження на вміст нітратів. Цього разу працівниця лабораторії лікарка Ангеліна Чорна взяла на пробу огірок, помідор, редиску і капустину.

«Береться 150 грамів для аналізу. Для вимірювання використовуємо нітратомір. Цей результат показав нітрати 824, а норма на редиску – 1200. Це допустима норма. Але ми так робимо три рази для впевненості, а тоді вираховуємо середнє число», — каже працівниця лабораторії.

Покупчиня Любов розповіла, що не відмовляє собі у ранніх овочах, купує у перевірених постачальників, тому за якість товару не переживає.

Продавець Павло Сивий розповідає: ранні овочі в нього на прилавку з’явилися кілька тижнів тому. Закордонні є протягом всього року. По кілька штук кожної продукції з нової партії щоразу віддає на лабораторні дослідження.

Зі слів Лариси Голембовської, цього року при дослідженні перевищення вмісту нітратів в овочах — жодного разу порушень не виявили. Торік їх теж не було. На думку фахівчині, це зумовлено тим, що фермери дозовано вносять добрива, бо вони не дешеві.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Світязі базу відпочинку продали за 8 млн грн
Наступна новина Прикордонник й автомайстер з Ковеля на псевдо «Дід» ремонтує машини у прифронтовій зоні
Останні новини
Схожі новини