Перехід в ПЦУ: що робилося на Волині у суботу, 16 березня

Перехід в ПЦУ: що робилося на Волині у суботу, 16 березня

На Волині триває процес становлення помісної православної української церкви. Традиційно пік подій припадає на неділю – саме на цей день громади планують збори, голосують, обираючи приналежність своїх храмів. Втім, субота теж видалася небідною на такі новини.

Перший зібрав їх для вас в одному місці.   

Будятичі та Космівка, Іваничівський район

Мешканці сіл моляться у старовинному Свято-Миколаївському храмі, що у Будятичах. Збори прихожан храму відбулися 16-го березня у приміщенні місцевої школи.

Із 66-ти присутніх за перехід в ПЦУ проголосували 49, проти – 15, 2 утрималися. Настоятеля на зборах не було. Секретар зборів - Валерій Макарчук.

Відомо, що 10-го березня у храмі відбулося паралельне голосування, де, за словами Валерія Макарчука, голосували близько 90 прихожан. Макарук стверджує, що на тих зборах голосували не лише місцеві, пише БУГ.

Макарук повідомив: напередодні у Будятичах та Космівці проводили опитування. З 267-ми людей за перехід виступили 219, проти – 18, утрималося - 30.

Щурин, Рожищенський район

Збори релігійної громади відбулись 16 березня у будинку культури села  Щурин Рожищенського району. Як розповів виданню Район.Рожище сільський голова Василь Карпюк, збори відбулись спокійно і без ексцесів. Свою думку громада висловлювала таємним голосуванням. За те, щоб залишитися у Московському патріархаті, проголосувало 86 людей. 71 голос – за перехід у Православну церкву України.

Сусваль, Володимир-Волинський район

16-го березня люди зібралися на збори біля церкви. Напередодні у селі відбулося ще кілька зборів, а також опитувань. Під час останніх, третіх зборів 3-го березня присутні віддали 144 голоси за ПЦУ, 4 були проти. 4-го березня селяни  зустрілись із єпископом Матфеєм – громада офіційно приєдналася до ПЦУ. Церква з того часу стоїть закрита, священик ключі не віддав.

Видання БУГ, посилаючись на інформацію селян, повідомляє: поки тривали збори, до церкви з’їхалося багато автомобілів. Приїхали священики УПЦ, привезли з собою людей, яких у селі ніхто не знає. Стали молитися під церквою. На запитання громади звідки вони, не відповідали.

Невідомі прихильники УПЦ хотіли зайти на територію храму. Біля воріт сталася шарпанина. Одну жінку штовхнули в груди. Її забрала в лікарню швидка. Іншій жінці травмували пальця.

Прес-служба Володимир-Волинської єпархії УПЦ Московського патріархату повідомила, про ці події так. Парафіяни та настоятель священик Богдан Гнатюк, мовляв, прийшли до храму, аби звершити богослужіння. Однак «активісти нової церкви» перешкодили увійти на територію храму і заявили, що «привезли свого священика», вимагаючи при цьому віддати їм ключі. До церкви, «дізнавшись про новий виток протистояння у Сусвалі», звістка про що «швидко поширилася округою», з’їхалися священики та «парафіяни УПЦ МП із сусідніх сіл». Біля церкви всього лиш «точилися суперечки» - кажуть в УПЦ МП

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Субота, 16 березня. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 17 березня
Останні новини
Схожі новини